DISTRIBUIȚI
Toronto Star

Canada a anunţat miercuri că îşi sporeşte prezenţa diplomatică în Europa Centrală şi de Est, precum şi în Caucaz, prin deschiderea a patru noi ambasade, pentru a ajuta la „contracararea activităţilor destabilizatoare ale Rusiei”, informează AFP, potrivit agerpres.  

Acest anunţ intervine după ce liderii ţărilor din G7 (grupul celor mai industrializate ţări), printre care Canada, s-au angajat să furnizeze sprijin „diplomatic” Ucrainei, invadată pe 24 februarie de Rusia.


Citește și : Medvedev: Orice încercare de intruziune în Crimeea ar putea declanşa al treilea război mondial

„Ne majorăm amprenta diplomatică. Canada va deschide patru noi ambasade în Estonia, Lituania, în Slovacia şi în Armenia”, a anunţat şefa diplomaţiei canadiene Melanie Joly, în timpul unei conferinţe de presă la Madrid, în marja summitului NATO.

„Această expansiune diplomatică va contribui la orientarea răspunsului Canadei la evoluţia ameninţărilor la adresa securităţii, la întărirea cooperării politice şi economice pentru a-i susţine pe aliaţii europeni”, a subliniat Ministerul Afacerilor Externe canadian într-un comunicat.

Această intensificare a prezenţei diplomatice vizează de asemenea „să contracareze mai mult efectele invaziei ruse în Ucraina şi să susţină Armenia în dezvoltarea sa democratică”, pentru că, potrivit Melaniei Joly, „diplomaţia rămâne cel mai bun mod de a susţine securitatea şi stabilitatea”.

„Aceste schimbări vor consolida angajamentul Canadei în regiune, vor ajuta la contracararea activităţilor destabilizatoare ale Rusiei şi vor creşte sprijinul pentru operaţiunea REASSURANCE”, a mai declarat şefa diplomaţiei canadiene..

Citește și : Un politician proeminent din opoziția rusească, reținut la Moscova

Această operaţiune militară internaţională, prin care 1.400 de soldaţi canadieni sunt desfăşuraţi în cadrul grupului de luptă al NATO din Letonia, este la ora actuală cea mai importantă pentru Canada. Ea este menită să întărească apărarea colectivă a NATO şi să demonstreze „forţa şi solidaritatea aliaţilor”.