DISTRIBUIȚI

Prim-ministrul canadian Justin Trudeau a anunţat joi crearea unei noi arii marine protejate în regiunea arctică a ţării sale, în care încălzirea climatică este de trei ori mai rapidă decât media mondială, informează AFP, potrivit agerpres.

Cu ocazia unei vizite la Iqaluit, o localitate din teritoriul Nunavut, cu trei luni înainte de alegerile legislative prin care încearcă să fie reales în funcţia de premier, Justin Trudeau a subliniat că acest proiect va permite guvernului său să depăşească obiectivul de protejare a 10% din zonele marine şi costiere ale Canadei până în 2020.


Citeşte şi: MASACRU în capitala Croaţiei: Şase oameni au fost împuşcaţi mortal!

Proiectul vizează protejarea unei zone de protecţie marină situată în largul insulei Baffin, în nord-estul extrem al Canadei, unde topirea gheţurilor şi traficul maritim ameninţă numeroase specii.

„Populaţiile de beluga, narvali, morse, foci, urşi polari şi mii de alte specii a căror supravieţuire depinde de prezenţa gheţei polare pe durata întregului an trebuie de acum să migreze sau să-şi reducă efectivele sau, în unele cazuri, să dispară”, a declarat prim-ministrul canadian într-un discurs.

„Pentru inuiţi, care mizează pe vânătoare şi recolte pentru a-şi hrăni familiile, schimbările climatice le periclitează mijloacele de supravieţuire şi modul de viaţă”, a adăugat Justin Trudeau, care a făcut din reconcilierea cu populaţiile autohtone şi protejarea mediului două dintre priorităţile guvernului său.

Politicianul liberal a profitat de ocazie pentru a reaminti că guvernul pe care îl conduce a investit recent în modernizarea flotei deţinute de Paza de Coastă, comandând două nave care vor patrula în zona arctică.

Citeşte şi: Indigenii brazilieni câştigă o luptă importantă cu Jair Bolsonaro

Obiectivul, a reamintit el, constă în „creşterea capacităţilor noastre de apărare a intereselor naţionale canadiene” în această regiune de care sunt interesate mai multe puteri mondiale pentru resursele sale şi pentru navigaţia în Oceanul Arctic, facilitată de topirea gheţurilor.

„Guvernul nostru este angajat în lupta pentru respectarea suveranităţii canadiene în Arctica, în parteneriat cu populaţiile care trăiesc aici de milenii”, a subliniat Justin Trudeau.