DISTRIBUIȚI
Toronto Star

Canada va impune noi sancţiuni împotriva Rusiei, a anunţat vineri Ministerul de Externe de la Ottawa într-un comunicat, după „simulacre de referendumuri” şi „tentativa de a anexa” teritorii ucrainene de către Moscova, notează AFP, potrivit agerpres

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a semnat vineri anexarea a patru teritorii din Ucraina aflate sub controlul Moscovei, cu prilejul unei ceremonii la Kremlin în cursul căreia i-a criticat pe occidentali şi a îndemnat Kievul să depună armele.


Citește și : Putin anunţă anexarea regiunilor Doneţk, Lugansk, Zaporijie şi Herson- VIDEO

„Rezultatele acestor referendumuri nu sunt legitime, iar Canada nu le va recunoaşte niciodată”, a declarat din nou vineri pe Twitter premierul Justin Trudeau.

Noile sancţiuni canadiene privesc „43 de oligarhi şi elite financiare ruse şi membri ai familiilor acestora”, a precizat Ministerul de Externe într-un comunicat. Printre aceştia „aşa-numitul organism de conducere al Hersonului şi 35 de înalţi responsabili susţinuţi de Rusia la Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie”.

Aceste persoane şi entităţi sunt complice la „tentativa disperată a preşedintelui Putin de a submina principiile suveranităţii statului” şi împart „responsabilitatea pentru carnagiul fără sens care continuă” în Ucraina, potrivit documentului.

Citește și : Stoltenberg: Forțele NATO din Marea Baltică și Marea Nordului ajută la investigarea exploziilor Nord Stream

„Preşedintele Putin încearcă să anexeze teritoriul ucrainean într-o tentativă cinică şi disperată de a valida războiul fără sens pe care l-a ales”, a declarat ministrul canadian de externe, Mélanie Joly.

Din 2014 şi după anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia, Canada a impus sancţiuni împotriva a peste 1.800 de persoane şi entităţi. Majoritatea acestor măsuri au fost luate în coordonare cu aliaţii şi partenerii Canadei, mai scrie AFP.