DISTRIBUIȚI

Canada va fi gazda următoarei reuniuni a Grupului de la Lima privind criza din Venezuela, a declarat joi pentru AFP un înalt responsabil al guvernului de la Ottawa, transmite agerpres.

Pentru această întâlnire nu a fost stabilită nicio dată, dar acest responsabil, sub acoperirea anonimatului, a afirmat că „cel mai curând ar fi cel mai bine, dată fiind amplificarea crizei din Venezuela”.


Citeşte şi: Washingtonul n-a reuşit să-l impună pe Juan Guaido la OSA

Majoritatea membrilor Grupului de la Lima, alcătuit din Canada şi mai multe ţări din America Latină, l-au îndemnat pe preşedintele venezuelean, Nicolas Maduro, să renunţe la putere.

Ţara traversează cea mai gravă criză din istoria sa recentă, pradă unei importante penurii alimentare şi de medicamente şi unei hiperinflaţii de 10.000.000% anunţată pentru 2019.

Miercuri, în capitala ţării, Caracas, preşedintele Adunării Naţionale, Juan Guaido, s-a autoproclamat „preşedinte în exerciţiu”. El a fost recunoscut imediat preşedinte interimar de către Washington.

Citeşte şi: Preşedintele venezuelean Maduro, susţinut de armată şi de Putin; Pompeo cere sprijin pentru ”preşedintele interimar” Juan Guaido

Liderul socialist Nicolas Maduro a reacţionat anunţând ruperea relaţiilor diplomatice cu Statele Unite şi a dat un termen de 72 de ore reprezentanţilor americani să părăsească ţara.

Tulburările care au izbucnit în Venezuela cu începere de luni, pe fondul mişcărilor de protest faţă de guvernul lui Nicolas Maduro, au făcut 26 de morţi în patru zile, potrivit ONG-ului Observatorio Venezolano de Conflictividad Social, notează AFP.