DISTRIBUIȚI
Twitter

Canada est pregătită să contribuie la ”ancheta privind explozia mortală din portul Beirut şi insistă pe necesitatea reformelor în Liban”, a anunţat joi ministrul de externe canadian, Francois-Philippe Champagne, în timpul unei vizite de solidaritate în ţara mediteraneană, informează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

Francois-Philippe Champagne a subliniat că este necesar ca Libanul să realizeze ”reforme economice şi politice necesare pentru redresarea durabilă” a ţării, dar şi să desfăşoare ”o anchetă credibilă” pentru a determina circumstanţele deflagraţiei produse la 4 august şi soldate cu peste 180 de morţi şi aproximativ 6.000 de răniţi.


Citește și : Barnier: Trebuie să avem un acord post-Brexit până în jurul datei de 31 octombrie

”Canada ar dori să contribuie la anchetă”, a adăugat şeful diplomaţiei canadiene, care i-a dat asigurări preşedintelui Libanului, Michel Aoun, cu privire la ”solidaritatea Canadei cu poporul libanez”.

Justiţia libaneză, care coordonează ancheta, a emis deja mandate de arestare pe numele a 16 suspecţi, printre care directorul portului Beirut şi directorul autorităţii vamale libaneze, şi urmează să interogheze alte câteva persoane.

Potrivit autorităţilor libaneze, explozia din 4 august a fost provocată de o cantitate enormă de nitrat de amoniu stocată în portul Beirut. Preşedintele Aoun a refuzat o comisie de anchetă internaţională, dar agenţi ai Biroului Federal de Investigaţii american (FBI) şi experţi francezi s-au alăturat deja anchetei.

De asemenea, ministrul canadian a anunţat că guvernul de la Ottawa va contribui cu o sumă egală cu donaţiile particulare strânse prin Fondul canadian de salvare pentru Liban, care a colectat 8 milioane de dolari canadieni (5,1 milioane euro). În Canada trăieşte o importantă comunitate libaneză.

Citește și : Comisarul european pentru comerţ, Phil Hogan, a demisionat pe fondul scandalului COVID-19