DISTRIBUIȚI
ScholarshipsAds

Guvernul Canadei a informat vineri despre un „al doilea potenţial incident” după ce Washingtonul a anunţat prezenţa de mai multe zile a unui balon-spion chinez deasupra SUA, transmite AFP, potrivit agerpres.

„Canadienii sunt în siguranţă şi Canada ia măsuri pentru a asigura securitatea spaţiului său aerian, inclusiv supravegherea unui al doilea incident potenţial”, a afirmat Ministerul Apărării canadian într-un comunicat.


Citeşte şi: Aproape 1.900 de ‘instructori ruşi’ sunt prezenţi în Republica Centrafricană – Black News

Canada nu a făcut referire la China.

„Agenţiile de informaţii ale Canadei cooperează cu partenerii lor americani şi continuă să ia toate măsurile necesare pentru a proteja informaţiile sensibile ale Canadei împotriva ameninţărilor serviciilor de informaţii străine”, a transmis ministerul canadian.

Joi, oficiali americani au anunţat că Pentagonul urmăreşte un balon de spionaj chinez care zboară deasupra Statelor Unite. Washingtonul a urmărit balonul de când a intrat în spaţiul aerian al SUA în urmă cu câteva zile, inclusiv prin observarea lui cu avioane militare cu echipaj.

Înalţi lideri militari americani au luat în calcul doborârea balonului spion deasupra statului Montana, dar în cele din urmă au recomandat să nu se facă acest lucru din cauza riscului potenţial de siguranţă pe care l-ar putea reprezenta resturile pentru cei de la sol.

Preşedintele Joe Biden ar fi cerut iniţial Pentagonului să îl doboare, dar a fost luată în cele din urmă decizia de a nu se proceda astfel.

Comandamentul apărării aerospaţiale ale SUA şi Canadei (NORAD) supraveghează traiectoria balonului, a precizat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryader. „Balonul zboară în prezent la o altitudine mult deasupra traficului aerian comercial. El nu prezintă ameninţare militară sau fizică pentru persoanele la sol”, a precizat el într-un comunicat.

Washingtonul a discutat incidentul cu autorităţile chineze. „Le-am comunicat gravitatea incidentului”, a afirmat un responsabil american. „Le-am spus clar că vom face tot ce este necesar pentru a ne proteja populaţia şi teritoriul”, a adăugat acesta.

Beijingul nu a reacţionat deocamdată oficial la acest incident. Însă publicaţia Global Times, finanţată de Partidul Comunist Chinez fără a fi însă un organ oficial de presă, a luat în râs incidentul.

„Balonul însuşi este o ţintă mare. Dacă baloane provenind din alte ţări pot să pătrundă fără probleme pe teritoriul continental american sau chiar să survoleze unele state, aceasta nu face decât să demonstreze că sistemul de apărare aerian al SUA nu este unul de încredere”, a ironizat Global Times.

Citeşte şi: Orban al Ungariei îi cere Ucrainei să renunțe – Black News

Nu este prima dată când un balon de spionaj intră în spaţiul aerian al SUA, însă de data aceasta el a rămas în acest spaţiu mult mai mult timp.

Balonul de spionaj este o metodă de colectare a informaţiilor ce duce cu gândul la filmele de spionaj şi aduce în atenţie nivelul până la care sunt dispuse să se se spioneze China şi SUA, pe fondul tensiunilor crescute din relaţia lor bilaterală, notează AFP.