DISTRIBUIȚI

Audierile privind cererea de extrădare în Statele Unite a lui Meng Wanzhou (foto), directoarea financiară a gigantului chinez al telecomunicaţiilor Huawei arestată în Canada la începutul lui decembrie, vor începe la 20 ianuarie 2020, a decis joi un tribunal din Vancouver, potrivit mai multor media, relatează AFP, potrivit agerpres.

După o amânare de mai multe luni, audierile ar urma să se încheie în octombrie 2020, potrivit unui calendar de avocaţii părţilor şi acceptat de Curtea Supremă a provinciei Columbia Britanică, au precizat canalele publice CBCşi Radio-Canada.


Citeşte şi: Theresa May îşi depune demisia oficială

Directoarea financiară a grupului Huawei a fost arestată la 1 decembrie la Vancouver la cererea justiţiei americane care o acuză că a ocolit sancţiunile americane contra Iranului, dar şi pentru asociere cu infractori pentru a fura secrete industriale, şi anume tehnologii celulare în detrimentul americanului T-Mobile. Avocaţii lui Meng Wanzhou au contestat aceste acuzaţii.

Responsabila chineză a fost pusă în libertate câteva zile mai târziu după ce a plătit o cauţiune de 10 milioane de dolari canadieni (6,6 milioane de euro), fiind obligată să poarte o brăţară electronică şi să predea paşaportul.

Arestarea ei a declanşat o criză diplomatică fără precedent între Ottawa şi Beijing.

Citește și : Banca Centrală Europeană revizuieşte estimările privind creşterea economică şi a inflaţiei

Între timp, China i-a arestat pe fostul diplomat canadian Michael Kovrig şi pe compatriotul acestuia omul de afaceri Michael Spavor, pe care îi suspectează de spionaj, şi a condamnat la moarte alţi doi canadieni găsiţi vinovaţi de trafic de droguri.

Beijingul consideră că această afacere are ca scop sabotarea gigantului săi din domeniul telecomunicaţiilor, cu toate că, de la început, premierul canadian, Justin Trudeau, a afirmat constant că nu a fost niciodată „o intervenţie politică”, Canada fiind „un stat de drept”.

Decizia finală în privinţa extrădării îi va reveni ministrului canadian al justiţiei, David Lametti, notează AFP.