DISTRIBUIȚI

Canada a expulzat sute de solicitanţi de azil către ţări considerate periculoase pentru civili, iar peste jumătate dintre aceştia au fost trimişi în Irak, relevă o statistică guvernamentală citată luni de agenţia Reuters, potrivit agerpres.

În total, între ianuarie 2014 şi 6 septembrie a.c. 249 de oameni au fost trimişi înapoi în 11 ţări către care guvernul canadian a suspendat expulzările din cauza riscurilor la care sunt expuşi civilii, majoritatea – 134 – în Irak, alţi 62 în Republica Democrată Congo şi 43 în Afganistan. Statistica mai arată, în ce priveşte numărul deportărilor în Irak, că acestea au crescut de la 22 în 2014 la 51 în 2016.


Numărul expulzărilor a crescut în general în condiţiile în care Canada se confruntă cu un număr record de imigranţi şi solicitanţi de azil, dintre care mulţi trec ilegal graniţa dinspre Statele Unite.

Citeşte şi: Hoţii şi-au făcut de cap în timpul uraganului. Magazinele au fost DEVASTATE – VIDEO

O purtătoare de cuvânt a agenţiei canadiene pentru servicii vamale a precizat pentru Reuters că decizia de a expulza pe cineva din Canada nu se ia cu uşurinţă, toţi cei vizaţi de ordine de expulzare având dreptul la proces, iar ordinele pot fi contestate în justiţie. Dar, potrivit Consiliului canadian pentru refugiaţi, căile de apel existente sunt prea limitate, iar cei care riscă să fie expulzaţi în ţări periculoase nu au prea multe mijloace la dispoziţie de a încerca să răstoarne deciziile în acest sens.

Canada poate deporta pe oricine nu este cetăţean al ţării, din mai multe motive între care comiterea de infracţiuni, epuizarea încercărilor de a obţine dreptul de şedere permanentă sau încălcarea legislaţiei cu privire la imigraţie. Deşi guvernul federal a decis să suspende expulzările în ţări sau regiuni considerate periculoase pentru civili, îi poate expulza în continuare pe cei care comit infracţiuni sau abuzuri împotriva drepturilor omului ori reprezintă un risc pentru securitate.