DISTRIBUIȚI
AP

Biblioteca şi Arhivele Canadei au anunţat, miercuri, că au cumpărat o carte rară, datând din 1944, şi care i-a aparţinut lui Adolf Hitler, potrivit AFP, scrie news.ro .

Tipărită în germană, lucrarea intitulată „Statistik, Presse und Organisationen des Judentums in den Vereinigten Staaten und Kanada” (Statistici, presa şi organizaţiile evreieşti din Statele Unite şi Canada) este un raport de 137 de pagini din 1944, scris de Heinz Kloss, un celebru lingvist german care avea contacte printre simpatizanţii nazişti americani.


Citește și : Cel puţin 16 oameni au murit în protestele din Venezuela – VIDEO

Cartea face un portret demografic al unor oraşe şi descrie principalele organizaţii şi ziare ale comunităţilor evreieşti ale vremii în America de Nord, a precizat Biblioteca şi Arhivele Canadei într-un comunicat.

„Lectura sa ne face să ne imaginăm ce ar fi putut deveni Canada dacă Aliaţii ar fi pierdut cel de-al Doilea Război Mondial. Ea arată că Holocaustul nu a fost un fenomen exclusiv european, ci mai degrabă o operaţiune întreruptă înainte de a ajunge în America de Nord”, a precizat instituţia.

Cartea are un vultur stilizat, o svastică şi cuvintele „Ex Libris Adolf Hitler”, care arată că volumul provine din biblioteca personală a Führer-ului.

„Este esenţial ca instituţiile din lumea întreagă, între care Biblioteca şi Arhivele Canadei, să cumpere, să conserve şi să redea accesul la documente oricât de controversate sau contestate ar fi ele”, a declarat bibliotecarul şi arhivistul Guy Berthiaume.

Hitler era un cititor pasionat şi colecţia sa de cărţi, niciodată inventariată, ar conţine între 6.000 şi 16.000 de titluri.

Citește și : Rusia avertizează SUA să nu intervină militar în Venezuela

Potrivit Bibliotcii şi Arhivelor din Canada, cartea a fost probabil adusă în Statele Unite ca amintire de război, pentru că în primăvara lui 1945 soldaţii americani au luat mii de lucrări din a doua casă a şefului naziştilor, situată în apropiere de Berchtesgaden, în Alpii germani.

Biblioteca şi Arhivele din Canada au cumpărat volumul de la un reputat vânzător de cărţi evreieşti, care a obţinut-o împreună cu o colecţie de la un supravieţuitor al Holocaustului.