DISTRIBUIȚI
European Commission - europa.eu

Pe plajele din întreaga Europă şi din întreaga lume, personalul UE se alătură comunităţilor locale pentru a curăţa deşeurile marine ca parte a campaniei #EUBeachCleanUp, ce a fost lansată la 19 august şi care se va desfăşura până în octombrie, conform europa.eu, potrivit agerpres.

Punctul culminant al acestei campanii este sâmbătă, 21 septembrie – Ziua Internaţională a curăţării ţărmurilor -, cu acţiuni desfăşurate în peste 80 de ţări de pe toate continentele locuite, în parteneriat cu ONU, dar şi cu îndrăgiţii Strumpfi.


Citește și : Fostul dictator tunisian Zine Abidine Ben Ali a murit în exil

Succesul campaniei # EUBeachCleanUp se bazează pe combinarea informărilor pe scară largă – cu o prezenţă puternică pe platformele de comunicare socială – cu un apel foarte concret la acţiune: „Veniţi şi alăturaţi-vă nouă pe plaja dumneavoastră!”

„Uniunea Europeană are unele dintre cele mai ambiţioase politici de combatere a poluării marine din lume. Împreună cu Organizaţia Naţiunilor Unite, dorim ca oceanele noastre să fie mai curate şi mai sănătoase – în concordanţă cu obiectivul de dezvoltare sustenabilă nr. 14 al ONU. Anul acesta avem un nou partener: Strumpfii. Albaştri, curajoşi şi cu o trecere excepţională la tineri şi vârstnici, ei sunt partenerii ideali ai campaniei noastre. Participaţi la evenimentele noastre şi ajutaţi-ne să construim un val global de activism oceanic!”, conform unui mesaj al Comisarului european pentru mediu, afaceri maritime şi pescuit, Karmenu Vella.

Numeroasele evenimente ale campaniei #EUBeachCleanUp, care vor avea loc în următoarele săptămâni, vor aduce, fiecare, tone de deşeuri de pe mare şi ţărmuri la unităţi locale de gestionare a deşeurilor. Evenimentele sunt organizate de ambasadele UE şi de birourile ONU din întreaga lume, împreună cu autorităţi, şcoli, ONG-uri şi întreprinderi private locale. Prin intermediul campaniei, UE şi partenerii ei doresc să implice publicul şi să crească gradul de informare, în special în rândul copiilor şi al tinerilor. Cu ocazia colectării deşeurilor de pe plajă, oamenii vor recunoaşte multe articole de unică folosinţă: beţişoare cu vată, paie, pungi din plastic şi tacâmuri.

Citește și : Preşedintele Israelului va iniţia duminică seria de consultări pentru desemnarea viitorului prim-ministru

În fiecare an, 8 milioane de tone de deşeuri din materiale plastice ajung în mare, iar simpla curăţare a plajelor nu va rezolva singură această provocare majoră, prevenirea având o importanţă deosebită. Acesta este motivul pentru care UE a adoptat Strategia europeană pentru materialele plastice într-o economie circulară împreună cu măsuri legislative menite să reducă producţia şi consumul a 10 tipuri de obiecte de plastic de unică folosinţă care se întâlnesc cel mai adesea în deşeurile marine.