DISTRIBUIȚI

Camera Reprezentanţilor a sancţionat-o joi pe reprezentanta statului Georgia, republicana Marjorie Taylor Greene, susţinătoare a teoriilor conspiraţioniste, epilogul unei controverse asupra responsabilităţii acestei parlamentare ale cărei declaraţii au semănat discordie în cadrul Partidului Republican, transmite vineri AFP, potrivit agerpres.

Marjorie Taylor Greene a fost exclusă din comisiile pentru educaţie şi buget cu 230 de voturi pentru şi 199 împotrivă.


Citește și : Liderul Al-Qaida din Peninsula Arabică a fost ARESTAT

Doar unsprezece republicani au votat favorabil, alături de democraţi, care deţin majoritatea în Camera Reprezentanţilor şi care au denunţat în mod special sprijinul acesteia pentru tezele mişcării conspiraţioniste QAnon.

Înaintea votului, Greene, în vârstă de 46 de ani, şi-a exprimat părerea de rău.”Am putut să cred lucruri care nu erau adevărate (…) şi regret asta”, a spus ea.

Purtând o mască cu inscripţia „Libertate de exprimare”, Marjorie Taylor Greene a afirmat că „a încetat să creadă” în teoriile conspiraţiei înainte de a fi candidată.

„Acestea au fost cuvinte din trecut” care „nu reprezintă valorile mele”, a subliniat ea, acuzând mass-media că este „la fel de vinovată ca QAnon pentru prezentarea de adevăruri şi minciuni care ne separă”. O penintenţă care, însă, nu i-a convins pe democraţi.

„Niciun membru (al Camerei Reprezentanţilor) nu ar trebui să îşi permită să se comporte ca doamna Greene şi să rişte zero consecinţe”, a declarat numărul doi din tabăra democraţilor, Steny Hoyer, în cadrul dezbaterii care a precedat votul.

Republicanii au susţinut că Marjorie Taylor Greene nu ar trebui sancţionată pentru declaraţii făcute înainte de a intra în Congres în luna ianuarie.

Citește și: Riscul de infectare de pe diverse suprafețe contaminate este REDUS

„Nimeni nu susţine cele spuse înainte ca această persoană să devină membru” al Camerei, a spus liderul republican Kevin McCarthy.

„Cine este următorul?”, a întrebat republicanul Jim Jordan, denunţând o „cultură a alungării”.

După vot, Liz Cheney, numărul trei al Partidului Republican din Camera Reprezentanţilor, a denunţat „un precedent periculos pentru această instituţie, pe care democraţii l-ar putea regreta atunci când republicanii vor redobândi majoritatea”.