DISTRIBUIȚI

Peste 85.000 de condamnări minore legate de canabis, unele vechi de aproape 60 de ani, vor fi şterse automat din cazierele judiciare printr-un „program pilot” computerizat lansat în California, unde uzul şi vânzarea de canabis în scop recreativ au fost legalizate din 2018, relatează vineri France Presse, potrivit agerpres.

Această măsură „va fi o binemeritată uşurare pentru populaţia de culoare care a suferit în mod disproporţionat de pe urma consecinţelor nedrepte ale legilor naţiunii noastre” în această privinţă, a precizat joi într-un comunicat Jackie Lacey, procuror al comitatului Los Angeles, unde vor fi şterse circa 66.000 de condamnări.


Citeşte şi: Venezuela îşi trimite armata la graniţa cu Columbia

Experţii consideră că vânzarea şi consumul de canabis vizează în aceeaşi proporţie toate originile etnice şi culturale. Cu toate acestea, un studiu realizat în 2016 a constatat că americanii de culoare, care nu reprezintă decât 6% din populaţia Californiei, constituiau aproape 25% din deţinuţii aflaţi în închisoare exclusiv pentru infracţiuni sau crime legate de canabis.

Din cele aproximativ 53.000 de persoane în total vizate de măsura de ştergere în comitatul Los Angeles, 32% sunt cetăţeni de culoare, 45% sunt latinoamericani şi 20% sunt albi, potrivit serviciilor procuraturii.

Aceste condamnări, dintre care unele datează din 1961, împiedică adesea angajarea sau obţinerea unei locuinţe.

Legea din California care a legalizat utilizarea şi vânzarea canabisului în scop recreativ prevede de asemenea posibilitatea ca persoanele condamnate pentru infracţiuni ce încetează de facto să existe (posesia, vânzarea sau cultivarea unor cantităţi mici de canabis etc.) să ceară unui judecător să le şteargă faptele din cazierul lor judiciar.

Citeşte şi: Secretarul american al Justiţiei critică Twitter-urile lui Trump: ‘Îmi fac munca imposibilă!’

Procesul trebuia iniţial pornit de către condamnaţii înşişi, era costisitor şi doar 3% dintre cei eligibili aveau posibilitatea să facă acest lucru. În faţa acestor dificultăţi, California a decis să şteargă automat aceste condamnări până la 1 iulie 2020, o muncă titanică pentru sistemul său judiciar.

Prin urmare, un ONG numit Code for America, al cărui obiectiv este de a ajuta autorităţile publice americane să intre în „era digitală”, a format un parteneriat cu mai multe comitate californiene pentru a le oferi un algoritm capabil să identifice automat cazurile eligibile, „analizând eligibilitatea a mii de condamnări în câteva secunde”, potrivit serviciilor procurorului Jackie Lacey.