DISTRIBUIȚI
BBC.com

Statul California a iniţiat vineri un nou demers în justiţie împotriva guvernului lui Donald Trump pentru a lupta de această dată împotriva noilor reguli în domeniul migraţiei în baza cărora străinii care beneficiază de ajutoare sociale şi bonuri alimentare nu vor mai primi cetăţenie americană, relatează AFP, potrivit agerpres.

Aceste măsuri vizează milioane de lucrători în majoritate din America Latină, care au în general salarii mici. Consideraţi potenţiale ”poveri pentru societate”, li se va refuza accesul pe teritoriu, iar cei care se află deja în Statele Unite nu vor primi Cartea verde, permisul de şedere în SUA, specifică noul regulament publicat luni de Casa Albă.


Citește și : Reuniunea Consiliului de Securitate al ONU privind situaţia din Kashmir, teatru al confruntărilor

”Această politică crudă ar obliga părinţii şi familiile care lucrează în toată ţara să renunţe la nevoile de bază, cum ar fi hrana, locuinţa şi îngrijirile medicale, de teama consecinţelor. Este pur şi simplu inacceptabil”, a spus procurorul general din California, Xavier Becerra.

Statul din sud-vestul SUA ”are cea mai mare populaţie de imigranţi din Statele Unite”, peste 10 milioane, aproximativ un sfert dintre locuitori. „Aproape jumătate dintre copiii din California au cel puţin un părinte imigrant”, a subliniat în cursul unei conferinţe de presă Becerra, ele însuşi născut în California din părinţi mexicani.

Prin urmare, noile reguli dorite de preşedintele conservator Donald Trump ”afectează în mod disproporţionat California”, a explicat magistratul, căruia i s-au alăturat în demersul său în justiţie omologii din Maine, Oregon, Pennsylvania şi Washington D.C.

Departamentul pentru Securitate Internă (DHS) din SUA a prezentat luni o nouă regulă, conform căreia sute de mii de imigranţi prea săraci ar putea să nu primească vize de intrare şi dreptul de reşedinţă permanentă, notează Reuters.

Citește și : Norvegia: Suspectul acuzat de atac armat într-o moschee îşi recunoaşte faptele

Noua reglementare, promovată de Stephen Miller, principalul consilier al preşedintelui Donald Trump pentru politica de migraţie, va intra în vigoare pe 15 octombrie. Vor fi respinse cererile de vize temporare sau permanente ale celor care nu au venituri suficiente, care beneficiază de ajutoare sociale, bonuri pentru alimente, locuinţe sociale sau asistenţă medicală în cadrul programului Medicaid.