DISTRIBUIȚI

Fostul premier chinez Li Peng, cunoscut pentru responsabilitatea sa de prim-plan în reprimarea manifestaţiilor din piaţa Tiananmen la Beijing în 1989, a murit la vârsta de 90 de ani, a anunţat marţi media de stat, relatează AFP , potrivit agerpres.

„El a murit luni, 22 iulie 2019, la ora 23.15 (15.15 GMT), din cauza urmărilor unei maladii pentru care tratamentul s-a dovedit ineficient”, a scris agenţia Xinhua, care a salutat „un membru excepţional al Partidului comunist chinez”.


Citeşte şi: Un avion militar rus a violat spaţiul aerian al Coreei de Sud

Li Peng, prim-ministru între 1988 şi 1998, a devenit cunoscut în lumea întreagă pentru că a fost unul dintre principalii artizani ai reprimării sângeroase a manifestaţiilor din piaţa Tiananmen.

În noaptea de 3 spre 4 iunie 1989, soldaţii au pus capăt în forţă unei perioade de şapte săptămâni de proteste şi de greve ale foamei ale studenţilor şi muncitorilor, care cereau să se pună capăt corupţiei şi mai multă democraţie.

Li Peng s-a menţinut în funcţie timp de aproape un deceniu după aceste evenimente, care s-ar fi soldat cu între 400 şi peste o mie de morţi şi care i-au atras antipatia unei mari părţi a chinezilor, notează AFP.

Rolul său în restabilirea ordinii la momentul respectiv a fost totuşi salutat marţi de către regim.

„În cursul tulburărilor politice din primăvara şi vara lui 1989 (…), tovarăşul Li Peng (…) a luat măsuri decisive pentru stoparea dezordinii şi calmarea tensiunilor contrarevoluţionare”, a comentat Xinhua.

Citeşte şi: Pană de curent majoră în Venezuela: Autorităţile denunţă un ‘atac electromagnetic’

„El a stabilizat situaţia internă şi a jucat un rol important în această luptă majoră pentru viitorul partidului şi al ţării”, a subliniat agenţia, reluând argumentele PCC potrivit cărora ordinea socială era pe atunci indispensabilă pentru continuarea dezvoltării economice.

Li Peng însuşi a apărat decizia de a-i evacua pe manifestanţi cu forţa.

„Fără aceste măsuri, China ar fi fost confruntată cu o situaţie încă şi mai rea decât cea din URSS sau din Europa de Est”, a declarat el în 1994, în timpul unei vizite în Austria, într-un moment în care izolarea Chinei de după evenimentele din 1989 începea să se estompeze.