DISTRIBUIȚI

Comisia Europeană a adoptat un cadru temporar pentru a le permite statelor membre să ofere mai mult sprijin economiilor în contextul epidemiei de COVID-19, situaţie care permite Franţei, după primirea acordului Executivului UE, să mobilizeze fonduri proprii în valoare de 300 de miliarde de euro, scrie mediafax.

Comisia Europeană a adoptat un cadru temporar pentru a permite statelor membre să utilizeze toată flexibilitatea prevăzută de normele privind ajutoarele de stat în scopul sprijinirii economiei în contextul epidemiei de COVID-19.
Împreună cu numeroase alte măsuri de sprijin pe care statele membre le pot utiliza în conformitate cu normele existente privind ajutoarele de stat, cadrul temporar permite statelor membre să se asigure că întreprinderile de toate tipurile dispun în continuare de lichidități suficiente și să mențină continuitatea activității economice atât în timpul epidemiei de COVID-19, cât și după încheierea acesteia. Vicepreședinta executivă Margrethe Vestager, responsabilă de politica în domeniul Concurenței, a declarat: „Epidemia de COVID-19 are un impact economic negativ puternic. Trebuie să acționăm rapid pentru a gestiona impactul cât mai bine și trebuie să acționăm în mod coordonat. Acest nou cadru temporar permite statelor membre să utilizeze toată flexibilitatea prevăzută de normele privind ajutoarele de stat pentru a sprijini economia în această perioadă dificilă”.


Citește și : Record negativ în Spania: 394 de decese în 24 de ore, o creştere de 30%

Cadrul temporar pentru sprijinirea economiei în contextul epidemiei de COVID-19, bazat pe articolul 107 alineatul (3) litera (b) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, recunoaște faptul că întreaga economie a UE se confruntă cu o perturbare gravă. Pentru a remedia această situație, cadrul temporar prevede cinci tipuri de ajutoare: (i) granturi directe, avantaje fiscale selective și plăți în avans: statele membre vor putea să instituie scheme care să permită acordarea unei finanțări de până la 800.000 euro unei companii pentru a răspunde nevoilor urgente de lichiditate ale acesteia; (ii) garanții de stat pentru împrumuturile contractate de companii de la bănci: statele membre vor fi în măsură să furnizeze garanții de stat pentru a se asigura că băncile continuă să acorde împrumuturi clienților care au nevoie de ele; (iii) împrumuturi publice subvenționate pentru întreprinderi: statele membre vor putea acorda întreprinderilor împrumuturi cu rate ale dobânzilor favorabile. Aceste împrumuturi pot ajuta întreprinderile să acopere nevoile imediate atât de capital circulant, cât și de investiții; (iv) garanții pentru băncile care direcționează ajutorul de stat către economia reală: unele state membre intenționează să se bazeze pe capacitățile de creditare existente ale băncilor și să le utilizeze drept canal de sprijin pentru companii, în special pentru întreprinderile mici și mijlocii. Cadrul clarifică faptul că un astfel de ajutor este considerat un ajutor direct acordat clienților băncilor, nu băncilor în sine, și oferă orientări cu privire la modul în care se poate asigura faptul că denaturarea concurenței dintre bănci este minimă; (v) asigurarea creditelor la export pe termen scurt: cadrul introduce o flexibilitate suplimentară cu privire la modul de a demonstra că anumite țări prezintă riscuri neasigurabile pe piața privată, permițând astfel ca statul să furnizeze, atunci când este necesar, asigurarea creditelor la export pe termen scurt, conform Comisiei Europene.

În acest context, Comisia Europeană a aprobat trei planuri de asistenţă de stat propuse de Franţa, pentru sprijinirea economiei franceze, prin fonduri alocate de Guvernul de la Paris, pe fondul epidemiei de coronavirus. Planurile au fost aprobate în Cadrul temporar de ajutoare de stat pentru susţinerea economiei în contextul epidemiei Covid-19.

Programele de asistenţă au valoarea totală de 300 de miliarde de euro, conform agenţiei de presă Reuters. Două programe permit băncii de stat Bpifrance să garanteze credite comerciale destinate firmelor care au cel mult 5.000 de angajaţi. Al treilea program furnizează scheme de creditare prin toate băncile, pentru toate tipurile de companii. Planul are rolul furnizării de lichidităţi oricărei companii care are nevoie de acest lucru.

Citește și : Un prim deces provocat de COVID-19 în Kosovo

„Decizia noastră aprobă trei măsuri luate de Guvernul Franţei pentru a ajuta propria economie să gestioneze impactul epidemiei de coronavirus. Este de aşteptat să fie mobilizată suma de 300 de miliarde de euro în asistenţă prin lichidităţi destinată companiilor afectate de această situaţie fără precedent. Am aprobat astăzi aceste scheme sub noul Cadru temporar de ajutor de stat – la mai puţin de 48 de ore de la adoptarea sa. Lucrăm permanent cu statele membre pentru a le permite să ia măsuri rapide, eficiente şi punctuale pentru a susţine economia europeană în această perioadă dificilă, păstrând în acelaşi timp piaţa unică. Pentru că avem nevoie ca piaţa unică să depăşească această criză şi să se relanseze puternic ulterior”, a declarat sâmbătă Margrethe Vestager, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene şi comisar UE pentru Concurenţă.