DISTRIBUIȚI
twitter

Drumuri închise şi o avalanşă care şi-a terminat cursa într-o clădire din staţiunea de schi Sestrieres (Italia): ninsorile excepţionale înregistrate pe pantele italiene şi franceze ale Alpilor au provocat perturbări ale traficului şi evacuări, informează marţi AFP, potrivit agerpres.


La Sestrieres, unde căderile de zăpadă au fost spectaculoase, în 48 de ore înregistrându-se peste 2 metri de zăpadă, o avalanşă a avariat în noaptea de luni spre marţi o clădire de 5 etaje – Le Bellevue – situată în apropierea drumului principal care duce la staţiunea de schi. În jurul orei 22.30 (21.30 GMT), zăpada a intrat pe coridoare şi în apartamente, însă cei 29 de ocupanţi ai imobilului au putut fi evacuaţi în siguranţă printr-un tunel săpat în garaj.

Pe numeroase masive din Alpi de-a lungul graniţei franco-italiene, riscul de avalanşă era la nivelul maxim, iar circulaţia pe mai multe drumuri a fost întreruptă ca măsură de precauţie, mai multe comune rămânând izolate. Este cazul staţiunii de schi Cervinia din Valea Aosta, care a înregistrat deja un episod similar la începutul lunii ianuarie.

Odată cu terminarea vacanţelor şcolare, numărul turiştilor şi al locuitorilor blocaţi de condiţiile meteo nefavorabile a scăzut de la 11.000 săptămâna trecută la aproximativ 5.000, marţi, potrivit presei italiene.

Pe de altă parte, zăpada a prelungit sărbătorile pentru mulţi copii din regiune, în condiţiile în care unele municipalităţi au ales să păstreze şcolile închise luni şi marţi pentru a limita deplasările.

Citeşte şi: Donald Trump ar putea fi audiat de procurorul special Robert Mueller. Casa Albă se abţine de la comentarii

În partea franceză, luni, în 24 de ore, au fost înregistrate căderi de zăpadă de 40-90 centimetri, iar în unele zone acumulările pot ajunge până la 2 metri. Potrivit Météo-France, căderi de zăpadă atât de puternice sunt înregistrate în medie o dată la 30 de ani. De asemenea, în cazul a trei departamente a fost emisă alerta portocalie de avalanşe.

Aceste ninsori abundente sunt cauzate de un fenomen generat de umiditatea din câmpia Padului, din nordul Italiei, care se condensează la contact cu Alpii şi cade sub formă de zăpadă.