DISTRIBUIȚI
Service members of pro-Russian troops load ammunition into an armoured personnel carrier during fighting in Ukraine-Russia conflict in the southern port city of Mariupol, Ukraine April 12, 2022. REUTERS/Alexander Ermochenko

Invazia rusă în Ucraina a intrat joi în cea de-a 85-a zi, iar odată cu căderea combinatului siderurgic Azovstal, Rusia a capturat întreaga linie care leagă peninsula Crimeea anexată de regiunile separatiste din Donbas şi a început să-şi redistribuie o parte din trupe pe alte fronturi, notează EFE, potrivit agerpres.

Cât priveşte ofensiva rusă în Doneţk şi Lugansk, Statul Major al Forţelor armate ucrainene asigură joi că armata rusă nu şi-a atins obiectivele militare în ultimele ore, mai ales în estul ţării, în regiunea Doneţk, unde şi-a concentrat acum ofensiva.


Citeşte şi: Coreea de Nord se pregăteşte să facă un test nuclear chiar în timpul vizitei lui Biden în regiune – Black News

„Forţele de ocupaţie ruse au întreprins operaţiuni ofensive şi de asalt pe patru fronturi din est şi nu au avut succes”, asigură Statul Major ucrainean într-un raport zilnic cu privire la evoluţiile situaţiei de pe front, dat publicităţii pe pagina sa de Facebook şi citat de media locale.

În unele locuri, forţele ucrainene au trecut la acţiuni de contraofensivă în Donbas, unde situaţia începe să se schimbe treptat în favoarea părţii ucrainene, a declarat miercuri seara Oleksii Arestovici, consilier al şefului cancelariei prezidenţiale de la Kiev în direct la „Feighin.Live”. Rezervele ocupanţilor pare se că s-au epuizat semnificativ, a apreciat acelaşi consilier ucrainean, citat de portalul Obozrevatel.

„Se duce o luptă înverşunată pentru zone, drumuri, linii de comunicaţii. Dar trebuie să se înţeleagă însuşi faptul că desfăşurăm deja acţiuni contraofensive”, a subliniat Arestovici.

Situaţia a început să se schimbe şi în direcţiile dificile Severodoneţk şi Popasna, spune el, adăugând că, înainte, „noi nici nu visam la vreo acţiune contraofensivă”. „Tot ce visam era cum să nu cădem sub tirurile aviaţiei şi artileriei” ruse, menţionează responsabilul ucrainean, indicând că până nu demult raportul de forţe era din unu la cinci în favoarea trupelor ruse.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat anterior că Ucraina nu va ceda Crimeea şi Donbasul de dragul unei încetări a focului, subliniind că aceste teritorii nu pot fi „monedă de schimb” în negocierile cu Federaţia Rusă, notează Obozrevatel.

Rusia a suferit o serie de înfrângeri în regiunea Harkov, ceea ce îi face dificila avansarea pe scară largă în Donbas. Pentru a obţine măcar o „victorie”, invadatorii vor să se concentreze pe cucerirea regiunii Lugansk, notează joi portalul ucrainean RBC.ua.

Citeşte şi: Mevlut Cavusoglu s-a întâlnit cu Anthony Blinken la New York – Black News

Rusia şi-a redus geografia atacurilor în Ucraina, nereuşind să ducă un război simultan pe mai multe fronturi. O parte din trupele care au supravieţuit în nord au fost relocate în regiunile de est din Ucraina, în speranţa de a înregistra progrese.

Dar planul agresorului de a încercui trupele ucrainene în zona Donbas pare să eşueze, în urma contraatacurilor trupelor ucrainene în regiunea Harkov. Trupele inamice au fost oprite lângă Izium, de unde plănuiau să-şi continue ofensiva spre sud – spre Slaviansk şi Kramatorsk. Acest fapt a determinat comandamentul rus să-şi reconsidere din nou planurile, concentrându-se pe capturarea regiunii Lugansk, notează RBC.ua, citând experţi militari ucraineni.