DISTRIBUIȚI
Counterfire

Preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, a convocat, marţi, alegeri parlamentare anticipate pentru data de 11 iulie şi l-a numit în funcţia de prim-ministru interimar pe Stefan Ianev, consilierul său pentru Securitate şi Apărare, informează agenţia Reuters, potrivit mediafax.

Decizia a fost luată în contextul în care scrutinul parlamentar din aprilie a avut drept rezultat un parlament fragmentat, care nu a putut ajunge la un acord pentru susţinerea unui guvern.


Citește și : Toți australienii trebuie să fie vaccinați până la sfârșitul anului

Stefan Ianev, în vârstă de 61 de ani, care a fost vicepremier şi ministru al Apărării în 2017, va avea sarcinile de a gestiona criza pandemiei şi de a organiza un scrutin parlamentar corect.

Guvernul de tranziţie de la Sofia va trebui să decidă dacă va transmite sau nu la Bruxelles planul de utilizare a celor şase miliarde de euro primite de Bulgaria prin Fondul de relansare al Uniunii Europene.

Preşedintele Rumen Radev este unul dintre criticii fostului premier Boiko Borisov. Partidul condus de Boiko Borisov, Cetăţeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB, centru-dreapta), s-a clasat pe primul loc în scrutinul din aprilie, dar nu a reuşit să formeze majoritatea parlamentară necesară pentru susţinerea viitorului guvern.

Citește și : Regina Elisabeta a II-a și-a reluat atribuțiile oficiale! A ținut discursul de deschidere a parlamentului britanic – VIDEO