DISTRIBUIȚI

Un bulgar de 21 de ani a fost condamnat luni, în primă instanţă, la 30 de ani de închisoare pentru violul şi uciderea jurnalistei bulgare Viktoria Marinova în octombrie anul trecut, a anunţat tribunalul din Ruse (nord), relatează AFP şi dpa, scrie Agerpres.

Arestat în Germania unde fugise după comiterea crimei, pe 6 octombrie, Severin Krasimirov, de 21 de ani, şi-a recunoscut faptele, evitând astfel o condamnare pe viaţă.


Citește și : Mişcarea islamistă acuzată pentru atacurile din Sri Lanka, prea puţin cunoscută

De asemenea, el trebuie să plătească o amendă de 450.000 de leva (225.000 de euro) familiei victimei.

Potrivit parchetului bulgar, este vorba „despre o crimă cu motivaţie sexuală fără legătură cu activităţile profesionale ale victimei”. Crima a fost precedată de un „viol brutal”, Severin Krasimirov fiind sub influenţa alcoolului.

În faţa tribunalului, acuzatul a plâns, declarând că regretă mult această „greşeală de tinereţe”.

Avocatul condamnatului, Ivan Doniov, a anunţat că va face apel pentru a obţine o reducere la jumătate a pedepsei, evocând „circumstanţe atenuante”, printre care mărturisirile şi regretele exprimate de condamnat.

Viktoria Marinova a fost atacată şi ucisă „într-un mod deosebit de crud”, potrivit tribunalului, în timp ce făcea jogging de-a lungul Dunării.

Uciderea Viktoriei Marinova, de 30 de ani, prezentatoare pe un canal local de televiziune din Ruse, a provocat o vie emoţie la scară internaţională, în condiţiile în care ea tocmai lansase o nouă emisiune, promiţând să dezvăluie cazuri de corupţie grave.

Citește și : SUA: Trump dă asigurări că Congresul ‘nu este în măsură’ să-l destituie

Autorităţile au reproşat media că au difuzat „o ştire falsă” legând uciderea jurnalistei de activităţile sale profesionale.

Ultimul raport al ONG-ului Reporteri fără frontiere evocă totuşi „o voinţă manifestă a autorităţilor de a sufoca acest dosar grăbind ancheta” privind uciderea tinerei jurnaliste.