DISTRIBUIȚI

Bulgaria şi Macedonia de Nord şi-au făcut publică intenţia de a depăşi îngheţul diplomatic care blochează de circa un an ambiţiile Macedoniei de Nord de a deveni membră a Uniunii Europene (UE) şi au convenit marţi să coopereze într-o serie de domenii, informează dpa, potrivit agerpres

„Am iniţiat noi proceduri pentru dialog şi colaborare între ţările şi guvernele noastre”, a declarat Dimitar Kovacevski, noul premier al Macedoniei de Nord.


Citește și : Planurile Rusiei și Chinei pentru o nouă ordine mondială

În acest scop, miniştrii responsabili pentru transport, agricultură şi sprijin acordat întreprinderilor mijlocii au semnat o serie de acorduri la Sofia.

Premierul bulgar Kiril Petkov a declarat că noua abordare îşi arată deja beneficiile, subliniind că acest lucru le-a permis celor două guverne să convină asupra organizării unei sesiuni comune.

Cele două ţări vor să depăşească numeroasele probleme care au generat tensiune politică şi culturală între ele.

Citește și : Putin ‘tatonează’ terenul în Cuba

De peste un an, Bulgaria blochează începerea negocierilor de aderare a Macedoniei de Nord la Uniunea Europeană, cerând ca guvernul de la Skopje să respecte mai întâi Tratatul de prietenie încheiat în 2017, ce prevede, potrivit Sofiei, abandonarea discursului de ură împotriva Bulgariei, renunţarea la distorsionarea adevărului istoric în manualele şcolare şi la discriminarea cetăţenilor nord-macedoneni ce se identifică drept bulgari.

Bulgaria se confruntă cu presiuni din partea aliaţilor săi occidentali din UE pentru a fi mai flexibilă. Susţinătorii aderării la UE a Macedoniei de Nord spun că aderarea ar contribui la creşterea nivelului de trai şi la compensarea sporirii influenţei ruse şi chineze în Balcanii de Vest.