DISTRIBUIȚI
Operation World

În capitala bulgară Sofia a început miercuri mult aşteptatul proces pentru atacul din 2012 asupra unui autobuz cu turişti israelieni, soldat cu şase morţi, informează dpa şi BTA.

Cei doi acuzaţi – australianul Meliad Farah şi canadianul El Hajj Hassan, ambii fiind şi cetăţeni libanezi – continuă să se sustragă justiţiei şi sunt judecaţi în lipsă. Ei sunt acuzaţi că l-au ajutat pe Mohamad Hassan El Husseini, cetăţean francez de origine libaneză, să comită atacul sinucigaş de la aeroportul din Burgas, la 18 iulie 2012. Pe lângă cele şase persoane ucise, alţi 35 de turişti israelieni au fost răniţi după ce El Husseini a urcat în autobuzul aflat în parcarea aeroportului şi a detonat bomba pe care o avea asupra sa. În atentat a murit şi şoferul bulgar al autobuzului, conform agerpres.


Farah şi Hassan au fugit din Bulgaria după atac.

Procurorul Krasimir Trencev a declarat presei că acţiunea atacatorului a fost facilitată de lipsa unor măsuri stricte de securitate la aeroport.

Citește și : Polemică între Estul şi Vestul Germaniei pe tema de intensificare a schimburilor şcolare

Rudele victimelor cer despăgubiri în valoare totală de 217 milioane de leva (132 milioane de dolari).

Dacă vor fi prinşi şi condamnaţi, cei doi acuzaţi sunt pasibili de pedeapsa cu închisoarea pe viaţă. Autorităţile bulgare au afirmat recent că nu s-au înregistrat progrese în capturarea lor. Cei doi sunt căutaţi prin Interpol.

Procesul desfăşurat la Tribunalul penal special din Sofia – primul pentru un atentat terorist sinucigaş din istoria contemporană a Bulgariei – va continua la 6 şi 7 februarie cu noi audieri ale martorilor.