DISTRIBUIȚI
afp

Bulgaria susţine constant eforturile ţărilor din Balcanii de vest pe drumul lor spre aderarea la Uniunea Europeană, a afirmat marţi în Elveţia premierul bulgar Boiko Borisov, la conferinţa intitulată Dialog diplomatic despre Balcanii de Vest desfăşurată în marja celei de-a 50-a ediţii a Forumului Economic Mondial de la Davos, informează BTA, citând un comunicat al guvernului de la Sofia, transmite şi agerpres.

Borisov a subliniat că, deşi există diferite iniţiative şi formate complementare de cooperare regională în Europa de sud-est menite să susţină stabilitatea politică, economică şi socială în regiune, „cooperarea regională nu reprezintă o alternativă la integrarea europeană a Balcanilor Occidentali”.


Citeşte şi: O baracă plină cu muncitori a luat foc! 11 oameni au ars de vii!

Premierul bulgar a amintit că de la 1 ianuarie ţara sa şi Macedonia de Nord au preluat preşedinţia Procesului de la Berlin, iniţiativă diplomatică lansată în 2015 pentru a promova extinderea UE, iar prioritatea preşedinţiei lor comune o reprezintă conectivitatea în toate aspectele sale, de la transporturi şi energie până la domeniul digital şi conectivitatea interpersonală, în special între tineri, prin intermediul educaţiei.

El a explicat că unul dintre principalele proiecte ce urmează a fi implementate are în vedere progresul construirii Coridorului 8 de transport, care va fi de importanţă esenţială pentru regiune şi va servi drept exemplu de conectivitate între Balcanii de Vest şi statele membre învecinate.

Citeşte şi: Fostul şef al Interpolului, CONDAMNAT la ani grei de închisoare pentru corupţie

„Credem cu tărie că viitorul ţărilor din Balcanii de Vest este în UE şi proiectul european ar fi incomplet fără acestea. Preşedinţia croată (a Consiliului Uniunii Europene) intenţionează de asemenea să organizeze un summit UE-Balcanii de vest şi să menţină în centrul agendei UE perspectiva europeană a acestei regiuni”, a adăugat Boiko Borisov.