DISTRIBUIȚI
The Times

Partidul Patrioţii Uniţi din coaliţia de centru-dreapta aflată la guvernare în Bulgaria şi-a reafirmat sâmbătă sprijinul pentru guvernul de 18 luni al lui Boiko Borisov, în pofida demisiei din funcţia de vicepremier a unuia dintre liderii săi, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Vicepremierul Valeri Simeonov, unul dintre liderii Patrioţii Uniţi, o alianţă de partide naţionaliste, a demisionat vineri după mai multe săptămâni de proteste împotriva remarcilor pe care le-a făcut privind activiştii pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi.


Citește și : Pence: Asasinii jurnalistului Khashoggi vor da socoteală în faţa SUA

„Valeri Simeonov şi-a dat demisia în nume personal, nu partidul a părăsit coaliţia”, a declarat Krasimir Karakaceanov, care este şi el vicepremier şi copreşedinte al Patrioţii Uniţi, pentru Nova TV.

„Nu se aşteaptă nicio furtună nici în coaliţia ‘mică’ (alianţa naţionalistă), nici în cea ‘mare’ (coaliţia de guvernare)”, a spus el.

Luna trecută, Simeonov, care supraveghea politica economică şi demografică, a acuzat un grup de protestatare care cereau revizuirea sistemului de protecţie socială din Bulgaria că îşi folosesc copiii cu dizabilităţi ca pe un instrument politic.

Borisov l-a criticat pe Simeonov, dar a spus că nu-l poate demite din cauza unei balanţe delicate a puterii în coaliţie.

Alianţa naţionalistă ar urma să-l nominalizeze pe înlocuitorul lui Simeonov în funcţia de vicepremier săptămâna viitoare.

Vicepreşedintele partidului lui Borisov, GERB, Ţvetan Ţvetanov, a declarat că demisia va calma situaţia şi că guvernul va ieşi mai puternic din această criză.

Activiştii pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi au salutat demisia lui Simeonov, dar au precizat că guvernul trebuie să facă mai mult pentru a ameliora tensiunile sociale.

Citește și : Submarinul argentinian San Juan – localizat în Oceanul Atlantic, la un an după dispariția sa

Partidele de opoziţie şi-au intensificat presiunea asupra guvernului înainte de alegerile pentru Parlamentul European şi scrutinul local de anul viitor, comentează Reuters.

Bulgaria, cel mai sărac stat membru din Uniunea Europeană, se confruntă cu noi proteste împotriva creşterii preţurile la carburanţi şi a impozitelor pe pensii, deşi analiştii politici susţin că este puţin probabil ca ele să ducă la căderea guvernului Borisov.

Răspunzând nemulţumirii populare, autoritatea anti-monopol a precizat că va examina dacă s-au încălcat regulile concurenţiale în sectorul carburanţilor.

Protestele de stradă împotriva standardului de viaţă scăzut şi a corupţiei au dus la căderea unui alt guvern de coaliţie condus de Borisov în 2013.