DISTRIBUIȚI
ANKASAM

Cetăţenii bulgari sunt chemaţi la urne, duminică, în al cincilea scrutin parlamentar organizat în ultimii doi ani, pe fondul nemulţumirii faţă de elitele politice, percepute ca refuzând să combată corupţia şi să aplice reforme economice, informează agenţia Reuters, informează mediafax.

Sondajele de opinie arată că rezultatul scrutinului anticipat va genera din nou un rezultat care nu va permite crearea unei majorităţi parlamentare funcţionale, ceea ce ar putea pune sub semnul întrebării ambiţiile Bulgariei de a se alătura zonei euro pe termen scurt şi de a utiliza eficient asistenţa pentru relansare post-pandemie furnizată de Uniunea Europeană.


Citește și : Putin vrea să elimine ‘dominaţia Occidentului’ în lume (presă)

Partidul de centru-dreapta al fostului premier Boiko Borisov – GERB (Cetăţeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei) – a format o coaliţie cu Uniunea Forţelor Democratice (SDS). Principalul concurent este alianţa pro-occidentală a partidelor Continuăm Schimbarea (PP) şi Bulgaria Democratică (DB).

Cele două coaliţii sunt la nivelul de 26,2%, respectiv 25,6%, iar partidul naţionalist Renaşterea este creditat cu 12,8% din intenţiile de vot, conform ultimului sondaj efectuat de Institutul Exacta Research Group.

„Indiferent care dintre cele două alianţe se va clasa pe primul loc, nu va fi rezolvată principala problemă – perspectivele formării unui guvern”, afirmă Genoveva Petrova, analist la Institutul Alpha Research.

Citește și : Ucraina exclude orice încetare a focului care să permită forţelor ruse să rămână în teritoriul ocupat