DISTRIBUIȚI
YouTube

Ministerul bulgar al Apărării a invitat compania rusească RSK MiG Corporation să semneze un acord pe patru ani în valoare de 81,3 milioane leva (49 milioane de dolari) pentru modernizarea celor 15 avioane de vânătoare MiG-29 din perioada sovietică aflate în dotarea forţelor aeriene bulgare, informează Reuters, conform agerpres .

Potrivit unui comunicat publicat pe pagina de Internet a Agenţiei naţionale pentru achiziţii publice din Bulgaria, Ministerul bulgar al Apărării a demarat o procedură de atribuire a unui contract de modernizare şi întreţinere pentru 15 avioane de vânătoare MiG-29 din perioada sovietică. Însă Ministerul bulgar al Apărării a invitat la această procedură doar firma rusă RSK MiG Corporation, compania care a produs avioanele MiG-29 şi care deţine licenţele pentru repararea avioanelor. Termenul limită până la care firma rusă poate răspunde la invitaţia Ministerului bulgar al Apărării este 18 decembrie.


Citește și : Vladimir Putin face apel la reluarea negocierilor între israelieni şi palestinieni, mai ales asupra Ierusalimului

Decizia Guvernului de la Sofia de a continua cu repararea actualelor aparate MiG-29 vine la câteva luni după ce o procedură pentru achiziţionarea unui nou tip de avioane de vânzătoare de către forţele aeriene bulgare a fost îngheţată.

Confruntată cu un parc aerian învechit, Bulgaria, ţară membră a NATO din 2004, a decis în iunie 2016 să cumpere opt avioane de luptă – noi sau folosite – pentru o valoare maximă de 770 milioane de euro. Dar procedura nu a reuşit până acum: în timp ce Guvernul anterior a optat pentru aparate noi Gripen suedeze la începutul anului, noul Guvern examinează în prezent posibilitatea achiziţionării unor F-16 americane sau Eurofighter.

La finele lunii octombrie, piloţii de vânătoare bulgari au refuzat să efectueze zboruri de antrenament pe avioanele de origine sovietică MiG-29, ei reclamând faptul că acestea sunt prea vechi şi s-au confruntat cu problemele repetate la aceste aparate de zbor.