DISTRIBUIȚI

Bulgaria a cerut Rusiei să recheme în ţară un diplomat de la misiunea sa din Sofia după ce procurorii l-au acuzat pe secretarul unu al ambasadei de a fi implicat în activităţi de spionaj de peste un an în această ţară balcanică, informează luni Reuters, potrivit agerpres.

Ministerul bulgar de Externe menţionează într-un comunicat că a avut o întâlnire cu ambasadorul Rusiei la Sofia vineri, după ce a fost informat de către procurori şi serviciile de informaţii despre activităţile suspecte al diplomatului rus pe teritoriul Bulgariei, cerând rechemarea lui la Moscova până luni seara.


Citește și : Lipsă de comunicare la Moscova: Kremlinul își CONTRAZICE propriul minister al Apărării în ceea ce privește moartea lui al-Baghdadi – VIDEO

Agenţia de presă rusă TASS informează că procuratura din Bulgaria a deschis un dosar penal împotriva unui diplomat rus, acesta fiind acuzat de spionaj.

Conform agenţiei ruse oficiale de presă, întrucât angajatul Ambasadei Rusiei la Sofia beneficiază de imunitate diplomatică, urmărirea sa penală a fost suspendată.

Ministerul de Externe bulgar a indicat, după o discuţie avută cu ambasadorul Rusiei la Sofia, că diplomatul respectiv a părăsit deja teritoriul Bulgariei.

Citește și : Atentat dejucat în Maroc. Jihadiștii au vrut INFERN la Casablanca

‘Partea bulgară şi-a exprimat dorinţa ca angajatul ambasadei să fie rechemat (în Rusia) până la sfârşitul zilei de luni. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe al Bulgariei, persoana în cauză a părăsit deja teritoriul Bulgariei’, se menţionează într-un comunicat al diplomaţiei de la Sofia, citat de TASS.

Ministerul de Externe rus nu a făcut nicio declaraţie deocamdată. Nici ambasada rusă la Sofia nu a făcut vreun comentariu în acest caz, conform agenţiilor de presă citate

În timp ce a menţinut până acum relaţii politice şi economice strânse cu Moscova, această ţară balcanică membră a NATO şi UE a inculpat pentru spionaj în septembrie pe unul dintre foştii săi deputaţi din Partidul Socialist Bulgar (PSB). Justiţia îl suspectează că a lucrat pentru un fost membru al serviciilor de informaţii ruse, dar şi pentru oligarhul rus Konstantin Malofeev, considerat un apropiat al Kremlinului într-o notă recentă a think tank-ului Carnegie Council.

Miliardarul Malofeev figurează, între altele, pe lista cu sancţiuni europene, Bruxellesul considerându-l drept un finanţator al separatiştilor proruşi din estul Ucrainei.

În 2014, Malofeev a orchestrat la Viena, în Austria, o întâlnire între mai mulţi aleşi ai extremei drepte europene şi personalităţi din Rusia.