DISTRIBUIȚI
AFP

Numărul persoanelor din ţări terţe care cer protecţie în Bulgaria a scăzut de cinci ori faţă de anul trecut, conform statisticilor privind cererile pentru protecţie depuse între ianuarie şi sfârşitul lunii octombrie 2017, a declarat Petia Purvanova, şefa Agenţiei de Stat pentru Refugiaţi, luni dimineaţă la televiziunea naţională bulgară, informează agenţia BTA, potrivit agerpres.

Ea a precizat că numărul cererilor respinse a crescut de două ori în aceeaşi perioadă.


Gradul de ocupare în centrele pentru refugiaţi din Bulgaria este mai mic de 20%.

Citeşte şi: Alertă în Elveţia. Consulatul american din Zurich a fost EVACUAT – FOTO

În anii precedenţi, gestionarea cererilor pentru protecţie era lentă din cauza numărului mare de solicitanţi, dar acum procesul se desfăşoară fără probleme şi la timp.

Aproximativ 3.400 de persoane sunt înregistrate ca solicitanţi de protecţie şi au fost emise peste 12.000 de decizii.

Când unui migrant i se acordă statutul de refugiat, el sau ea dispune de 14 zile pentru a părăsi centrul de primire. Se aşteaptă apoi ca respectiva persoană să-şi găsească un loc de muncă şi să-şi câştige existenţa, bucurându-se de drepturile şi obligaţiile cetăţenilor bulgari.

Printr-o ordonanţă guvernamentală din iulie anul trecut, autorităţilor municipale li se cere să declare câţi refugiaţi doresc să aibă pe teritoriul lor. S-a dovedit totuşi că majoritatea primăriilor nu îşi cunosc noile responsabilităţi, a mai spus Purvanova.