DISTRIBUIȚI
Jurnalul.md

Ministrul Apărării din Bulgaria a declarat vineri că a cerut Guvernului să anuleze o licitaţie în valoare de 1,46 miliarde de euro pentru achiziţionarea a 150 de transportoare blindate, din cauză că ofertele primite de la cei doi producători rămaşi în cursă au depăşit cu mult bugetul estimat pentru acest contract, transmite Reuters, potrivit agerpres.   

Krasimir Karakachanov a mai spus că a cerut producătorului naţional de armament Terem să elaboreze un raport cu privire la posibilitatea ca firmele din Bulgaria să deruleze acest proiect, inclusiv prin asamblarea vehiculele blindate şi importul unor echipamentul de la producătorii de armament din străinătate.


Citește și : Praga şi Ministerul Muncii din Cehia au fost atacate cibernetic

Bulgaria a selectat în ultima etapă a licitaţiei firmele General Dynamics (SUA) şi Patria (Finlanda) pentru furnizarea de vehicule blindate iar în luna octombrie a anului trecut a început să analizeze ofertele lor. Luna trecută, Krasimir Karakachanov a anunţat că ambele oferte au depăşit, cu 30% până la 50%, bugetul estimat.

„Am propus Guvernului să anuleze procedura de licitaţie, pentru că cele două companii care au ajuns în etapa finală au oferit preţuri mai mari decât bugetul aprobat de parlament”, a spus vineri Krasimir Karakachanov. Acesta a adăugat că următorul guvern, care va rezulta în urma alegerilor parlamentare din 4 aprilie, va fi în măsură să ia o decizie cu privire la acest important contract de achiziţie de echipamente militare, care este destinat să îmbunătăţească capacităţile operaţionale ale Bulgariei în interiorul NATO.

Citește și : Ţara ‘ARDE’ şi regina ADOPTĂ doi câini de rasă: ‘Ei NU FUG în America să dea interviuri!’

În România, Ministerul Apărării Naţionale a semnat cu compania GDELS-Mowag (General Dynamics European Land Systems – Mowag GmbH) un acord-cadru pentru furnizarea a 227 de transportoare blindate pentru trupe şi derivate pe platforma Piranha V şi a suportului logistic iniţial, iar valoarea totală a acordului-cadru este de aproximativ 868 milioane de euro.