DISTRIBUIȚI

Bulgaria a extrădat în Statele Unite un hacker rus inculpat de un tribunal american pentru o fraudă informatică vastă şi complexă, a anunţat sâmbătă ambasada rusă la Washington, informează France Presse, potrivit agerpres.

Potrivit ambasadei, Aleksandr Jukov a fost extrădat vineri şi este deţinut într-o închisoare din Brooklyn, la New York.


Citește și : Doi jihadiști americani, capturați de miliții siriene susținute de SUA

„Angajaţi ai consulatului general (rus) din New York îl vor vizita în închisoare în curând”, a precizat ambasada.

Jukov este una dintre cele opt persoane, majoritatea cetăţeni ruşi, inculpate în noiembrie 2018 în Statele Unite după ce au creat sisteme complexe de reclame online false care au provocat pagube de zeci de milioane de dolari mai multor companii.

Un ruso-ucrainean, cinci ruşi şi doi kazahi sunt urmăriţi penal pentru fraudă electronică, intruziune informatică, furt de identitate în formă agravată şi spălare de bani.

Trei dintre ei au fost arestaţi în străinătate, dar ceilalţi sunt încă în libertate.

Jukov, originar din Sankt Petersburg, a fost arestat în noiembrie în Bulgaria unde trăia din 2010.

Potrivit autorităţilor, unul dintre dispozitivele hackerilor – instalat între 2014 şi 2016 – a costat 7 milioane de dolari companiile ce au cumpărat anunţuri publicitare online care nu au fost niciodată văzute internauţi.

Citește și : Caniculă extremă în Australia, temperatura medie națională a ajuns la 40 de grade

Potrivit acuzaţiei, hackerii au programat servere pentru a simula o activitate umană pe internet, navigând pe web cu ajutorul unui browser fals.

Un alt dispozitiv, folosit între 2015 şi 2018, a putut falsifica miliarde de reclame. Potrivit justiţiei americane, această stratagemă a făcut companiile să plătească peste 29 de milioane de dolari pentru publicitate în realitate niciodată vizibilă.