DISTRIBUIȚI

Bulgaria a demarat miercuri lucrările de construcţie la interconectorul de gaze cu Serbia, o conductă care va permite livrările de gaze non-ruseşti spre Serbia şi va consolida securitatea aprovizionării cu gaze în Europa de Sud-Est, tansmite Reuters, potrivit agerpres.

După ce Rusia a redus livrările de gaze spre Europa, ca urmare a războiului din Ucraina, ţările europene au început să caute furnizori alternativi şi să coopereze mai activ în domeniul energetic.


Citește și : Germania îşi înzestrează armata cu opt sisteme de apărare aeriană IRIS-T

Interconectorul de gaze cu o lungime de 170 de kilometri va face legătura între oraşul bulgar Novi Iskar şi oraşul Niş din Serbia, urmând a deveni operaţional la finele acestui an, a declarat miercuri ministrul bulgar al Energiei, Rossen Hristov.

Bulgaria, care avea în vedere acest proiect încă din 2012, intenţionează să finalizeze secţiunea de 62 de kilometri de pe teritoriul său încă din luna octombrie. Serbia, care a început lucrările la secţiunea de pe teritoriul său încă din luna februarie a anului trecut, intenţionează şi ea să finalizeze lucrările până la toamnă, susţin oficialii.

„Acest proiect oferă noi oportunităţi regiunii pentru o diversificare şi securitate reală a aprovizionării”, a declarat preşedintele Bulgariei, Rumen Radev la ceremonia de inaugurare a lucrărilor, la care a participat şi preşedintele Serbiei, Alexander Vucic.

„Vom dobândi un acces extins la pieţele europene. Serbia va dobândi acces la noi surse de gaze, care vor veni prin coridorul sudic al gazelor şi terminalele de gaze lichefiate din Marea Egee”, a declarat Alexander Vucic.

Citește și : Ruşii îi acuză pe americani că au distrus baza legală a tratatului Noul START

În prezent, singura conductă de gaze între cele două ţări transportă gaze naturale ruseşti care ajung în Turcia via TurkStream şi de aici mai departe în Bulgaria şi Serbia.

Noul interconector de gaze, un proiect finanţat parţial de Uniunea Europeană, va oferi Serbiei acces la livrări de gaze non-ruseşti. În plus, interconectorul va permite livrarea gazelor în ambele direcţii, ceea ce înseamnă diversificarea rutelor care leagă Bulgaria de reţeaua de gaze europeană.