DISTRIBUIȚI

Procesul de ratificare de către statele membre a deciziei de creştere a resurselor proprii în bugetul comunitar este ”aproape de unanimitate”, astfel că executivul UE poate căuta finanţare de pe pieţe financiare pentru a contribui la redresarea post-pandemie, a declarat miercuri seară premierul portughez Antonio Costa, a cărui ţară asigură preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, potrivit agenţiei de presă LUSA, transmite agerpres.

Într-o dezbatere în parlamentul de la Lisabona, Costa a spus că este posibil să fie menţinut calendarul care prevede aprobarea până la finalul lunii iunie a primului set de planuri naţionale de redresare şi rezilienţă (PNRR), simultan cu urmărirea obiectivului Comisiei Europene de a asigura înaintea verii finanţarea necesară.


Citește și: Turcia le cere musulmanilor să adopte o poziție clară față de situația din Gaza

Şeful executivului portughez a explicat că obiectivul preşedinţiei portugheze a Consiliului UE a fost acela de a pune politicile sociale în centrul acţiunii UE, în acest sens Summitul Social de la Porto fiind esenţial.

La jumătatea lunii februarie, Mecanismul de redresare şi rezilienţă (RRF), conceput pentru a ajuta ţările membre să combată efectele pandemiei de COVID-19, în valoare de 672,5 miliarde de euro, a primit ultima aprobare, prin parafarea documentului de către preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, şi premierul portughez Antonio Costa.

Citește și: Imagini greu de privit: Un arab a fost LINȘAT de evreii furioși!

O mare parte din bani – 312,5 miliarde de euro – va fi acordată sub formă de granturi pentru investiţii şi reforme în cele 27 de state membre ale blocului comunitar, iar restul de 360 miliarde de euro vor fi sub forma unor credite în condiţii avantajoase.

Bugetul multianual al UE are mai multe surse de venit – contribuţii de la statele membre, taxe de import la produsele din afara Uniunii şi amenzile aplicate companiilor care încalcă regulile comunitare privind concurenţa. Bugetul comunitar pentru perioada 2014-2020 s-a ridicat la valoarea de 963,5 miliarde de euro.