DISTRIBUIȚI
TV8.md

Ţările membre ale ONU au ajuns la un acord de principiu pentru a reduce cu 65 de milioane de dolari bugetul global al operaţiunilor de pace ale Naţiunilor Unite pentru intervalul iulie 2019-iunie 2020, au făcut cunoscut surse diplomatice, notează AFP, scrie agerpres.

Spre deosebire de anii precedenţi, mai multe ţări, printre care Statele Unite, s-au arătat moderate în cererile lor de reducere a fondurilor, a precizat una din surse.


Citește și : FMI cere Letoniei să adopte măsuri împotriva spălării banilor

Pentru ultimele 12 luni, bugetul anual al operaţiunilor de pace care mobilizează circa 100.000 de Căşti Albastre s-a ridicat la 6,689 miliarde de dolari, după ce cu câţiva ani înainte a fost de aproape opt miliarde de dolari.

Pentru noul buget, experţii financiari ai ONU au propus statelor membre un total inferior cu 50 de milioane de dolari faţă de solicitarea secretarului general Antonio Guterres. După discuţii intense timp de mai multe săptămâni, statele membre au decis să facă tăieri de 65 de milioane de dolari, potrivit surselor.

„Cum, necum, (Guterres) se poate descurca” cu totalul obţinut, a apreciat un diplomat sub acoperirea anonimatului.

Bugetul precedent a suportat tăieri de 122 de milioane de dolari în raport cu cererile experţilor financiari ai ONU.

Discuţiile vor continua în cursul weekendului între statele membre pentru repartizarea tăierilor. Acestea se vor concentra asupra misiunilor ONU cele mai costisitoare, în special din Mali, Republica Centrafricană, Republica Democrată Congo şi Sudanul de Sud, potrivit unei surse diplomatice.

Citește și : Trump : SUA nu vor impune noi taxe pe produsele importate din China

La începutul negocierilor, SUA au insistat pentru tăieri de 150 de milioane de dolari, Rusia de 196 milioane, Africa de 40 de milioane şi Europa de 49 de milioane de dolari, potrivit sursei. De-a lungul dezbaterilor, Statele Unite au cerut economii de numai 78,5 milioane de dolari, Rusia (ca şi China) de 81 milioane, iar Africa a acceptat reduceri de 50 de milioane şi Europa de 60 de milioane.

Statele Unite sunt cel mai important finanţator al operaţiunilor de pace, înaintea Chinei şi Japoniei. Luate pe ansamblu, ţările europene contribuie cu o treime la bugetul anual al misiunilor de pace, separat de fondurile de funcţionare a ONU (circa 5,4 miliarde de dolari).