DISTRIBUIȚI
Sputnik

Războiul dus în prezent de Ucraina cu Rusia nu poate justifica încălcarea drepturilor minorităţii etnice a maghiarilor din Transcarpatia, a declarat ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, într-un interviu acordat duminică mai multor canale de televiziune ucrainene, în care a subliniat că Ucraina şi Ungaria ar trebui să menţină relaţii de bună vecinătate, informează luni agenţia de presă ucraineană Unian, potrivit agerpres.

„Ungaria sprijină ferm integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei. Dar războiul vostru cu Rusia nu poate şi nu trebuie să fie o scuză pentru încălcarea drepturilor maghiarilor. Înţelegem că preşedintele dumneavoastră, guvernul dumneavoastră şi-ar dori să scape de influenţa Rusiei prin şcoli, prin limbă. Dar dacă voi luptaţi cu Rusia, de ce ne jigniţi pe noi? Dacă vă luptaţi cu Rusia, de ce încălcaţi drepturile maghiarilor?”, a întrebat şeful diplomaţiei ungare.


Citeşte şi: TOŢI poliţiştii dintr-un oraş mexican au fost arestaţi

În acest context, Peter Szijjarto a subliniat necesitatea ca Ucraina să aibă relaţii de bună vecinătate. „Cu cât aveţi vecini mai puternici şi mai stabili, cu cât aveţi relaţii mai bune cu vecinii, cu atât mai încrezător puteţi privi spre viitor”, a afirmat ministrul de externe al Ungariei.

Întrebat dacă Ungaria intenţionează să-şi alipească Transcarpatia, Szijjarto a calificat întrebarea ca pe o „insultă”, denunţând ca „scandaloase” acuzaţiile de separatism din partea Kievului.

„Aveţi un război, dar lăsaţi-i pe maghiari în pace. Cred că este foarte rău că daţi vina pe maghiari sau să-i ofensaţi pe unguri pentru că sunteţi în război cu Rusia”, a insistat el.

Ungaria, potrivit lui, ar fi fericită să se întoarcă la politica care a fost înainte de adoptarea Legii privind educaţia în Ucraina, amintind că ţara sa a fost cel mai puternic susţinător al regimului de călătorie fără vize în UE pentru cetăţenii ucraineni.

Citeşte şi: Cutremur puternic în sudul Greciei

Ministrul de externe ungar a indicat de asemenea că următoarea rundă de discuţii între Ministerul Educaţiei din Ucraina şi Asociaţia maghiarilor din Transcarpatia este programată pentru luna iulie.

În martie, ministrul Peter Szijjarto ceruse Ucrainei să opereze modificări la Legea Educaţiei şi să amâne punerea ei în aplicare până în 2023, ameninţând că, în caz contrar, Budapesta va bloca întâlniri importante pentru Kiev la nivelul Uniunii Europene şi al NATO.

În special, el menţionase că Ungaria va bloca desfăşurarea Comisiei Ucraina-NATO la nivel ministerial în aprilie şi în iulie la nivelul şefilor de stat şi de guvern în cadrul summitului de la Bruxelles.