DISTRIBUIȚI
Sputnik

Fostul prim-ministru macedonean Nikola Gruevski a cerut azil la o reprezentanţă diplomatică ungară din afara Macedoniei, a indicat joi guvernul de la Budapesta, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Gruevski, care a demisionat în 2016 după zece ani în care s-a aflat la guvernare, s-a refugiat la Budapesta la şase luni după ce a fost condamnat la 2 ani de închisoare pentru corupţie.


Citeşte şi: Americanii se tem că ar putea pierde un război în faţa Rusiei sau a Chinei

Poliţia macedoneană a emis un mandat de arestare pe numele lui Gruevski pentru că acesta nu s-a prezentat pentru a-şi executa pedeapsa, după ce justiţia i-a respins pe 9 noiembrie cererea de amânare a punerii în aplicare a sentinţei.

Joi, într-o conferinţă de presă, Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, a declarat că Gruevski a depus o declaraţie de intenţie pentru a cere statutul de refugiat la o misiune diplomatică ungară din afara Macedoniei, refuzând să precizeze despre ce ţară este vorba sau cum a ajuns Gruevski la Biroul pentru Imigrări şi Azil din Budapesta, unde a depus în fapt documentele de azil şi a fost audiat.

‘Din câte ştiu, a făcut o declaraţie referitoare la ameninţări la siguranţa sa (…) ceea ce a justificat ca audierea sa să fie întreprinsă nu într-o zonă de tranzit, ci la Budapesta’, le-a declarat Gulyas reporterilor.

El a refuzat să spună dacă guvernul ungar a fost implicat în a-l ajuta pe Gruevski să ajungă de la ambasadă la Budapesta sau dacă acesta a sosit pe cale terestră sau aeriană. Şeful de cabinet a afirmat că Ungaria nu a jucat un rol în ieşirea lui Gruevski din Macedonia.

Gulyas a mai afirmat că Budapesta nu a primit încă nicio cerere oficială de la Skopje de extrădare a lui Gruevski, insistând că Ungaria va acţiona ‘în conformitate cu legile’ dacă acest lucru se va întâmpla.

El a mai precizat că între cele două state există un acord de extrădare.

Gruevski nu s-a întâlnit cu premierul ungar Viktor Orban pe timpul şederii în Ungaria, a menţionat el.

Citeşte şi: Donald Tusk anunţă un summit pentru oficializarea acordului dintre UE şi Marea Britanie

Întrebat dacă fostul premier macedonean este protejat de autorităţile ungare, Gulyas a declarat că Ungaria aplică ‘protocolul de securitate adecvat’ şi se va asigura că Gruevski nu va părăsi ţara.

Cererea lui Gruevski îl pune pe Orban într-o situaţie dificilă. Viktor Orban l-a sprijinit pe Gruevski în alegerile din 2017 din Macedonia şi a lăudat eforturile partidului acestuia de a opri trecerea migranţilor dinspre Balcani spre Europa Occidentală.

Partidele VMRO-DPMN al lui Gruevski şi Fidesz al lui Orban sunt membre ale Partidului Popular European (PPE).

Miercuri, un purtător de cuvânt al Fidesz a declarat că Gruevski este un politician persecutat de guvernul de stânga din Macedonia. Gulyas a refuzat să comenteze această declaraţie.