DISTRIBUIȚI

Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, le-a transmis omologilor săi din România şi Croaţia, în cadrul convorbirilor purtate în marja celei de-a 72-a sesiuni anuale a Adunării Generale a ONU de la New York, că Ungaria „va susţine întotdeauna interesele ţării şi pe cele ale etnicilor maghiari”, informează miercuri agenţia MTI, conform agerpres.

Şeful diplomaţiei ungare a amintit, în declaraţii pentru MTI, de închiderea liceului catolic din Târgu Mureş frecventat în principal de elevi maghiari, care – a subliniat el – a obligat ca peste 100 de copii maghiari să înceapă anul şcolar la altă instituţie de învăţământ. Szijjarto a menţionat că statul ungar va continua să blocheze candidatura României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) până la rezolvarea acestei probleme şi a apreciat că situaţia este „dezamăgitoare” întrucât relaţiile româno-ungare înregistraseră în ultima vreme evoluţii promiţătoare.


Citeşte şi: Putin dă o lovitură grea dolarului american. TOATE porturile ruseşti vor fi obligate să folosească rubla ca monedă de schimb

Potrivit ministrului ungar, soluţia depinde exclusiv de voinţa politică a părţii române. Ungaria se aşteaptă ca guvernul român să întreprindă măsurile necesare pentru redeschiderea liceului şi să „ţină în frâu izbucnirile naţionaliste”.

Budapesta va acţiona în această situaţie în funcţie de deciziile comunităţii locale şi Bisericii Catolice, iar când comunitatea maghiară şi biserica din Târgu Mureş vor considera problema rezolvată, Ungaria va lua măsurile corespunzătoare, a mai spus Szijjarto, referitor la întrevederea sa cu omologul său român Teodor Meleşcanu.

În ceea ce priveşte întâlnirea sa cu omoloaga sa croată Marija Pejcinovic Buric, ministrul ungar de externe a declarat că Budapesta nu va susţine candidatura Croaţiei la OCDE până la reglementarea diferendului legat de compania ungară de petrol şi gaz MOL. Guvernul croat, care doreşte să răscumpere acţiunile deţinute de MOL în compania croată INA, a ignorat o decizie a Curţii Internaţionale de Arbitraj care a respins acţiunea iniţiată de guvernul de la Zagreb împotriva companiei ungare.