DISTRIBUIȚI
Daily Sabah

Statele Unite şi Uniunea Europeană şi-au exprimat sprijinul luni faţă de zecile de mii de manifestanţi antiguvernamentali care protestează în Georgia de săptămâna trecută împotriva respingerii unei reforme electorale promise de putere, informează France Presse, potrivit agerpres.

Într-un comunicat comun, ambasadele SUA şi Uniunii Europene în mica ţară din Caucaz au declarat că „recunosc dezamăgirea profundă a unei mari părţi a societăţii georgiene după eşecul Parlamentului de a aproba amendamentele constituţionale necesare pentru introducerea alegerilor complet proporţionale în 2020”.


Vezi şi: ATAC armat în curtea casei! 4 morţi şi 6 răniţi în California – VIDEO

„Susţinem total libertatea de întrunire şi libertatea de exprimare”, se adaugă în comunicat.

Peste 20.000 de protestatari s-au adunat duminică în capitala georgiană Tbilisi pentru cea mai mare manifestaţie a opoziţiei din ultimii ani.

Aceştia cer desfiinţarea sistemului mixt de vot şi introducerea votului proporţional pentru următoarele alegeri legislative din octombrie 2020, o promisiune a puternicului oligarh Bidzina Ivanişvili al cărui partid Visul Georgian este la putere. În ciuda majorităţii zdrobitoare a Visului Georgian în Parlament, partidul a respins această reformă.

Ivanişvili a făcut această promisiune în iunie, când s-a confruntat deja cu un val de proteste declanşate de participarea unor deputaţi ruşi la un forum în Parlamentul georgian, în timp ce între cele două ţări a avut loc un scurt război în 2008.

Citeşte şi: Michael Bloomberg a ajuns la momentul pocăinţei: ‘Îmi cer iertare!’

Potrivit Bruxellesului şi Washingtonului, eşecul de a adopta această reformă „a sporit neîncrederea şi tensiunile între partidul la putere şi alte partide politice şi societatea civilă”.

Condus de cel mai bogat om din Georgia, Visul Georgian este la putere din 2012, dar popularitatea sa a scăzut brusc în ultimele luni, pe fondul unei stagnări economice şi al temerilor privind renunţarea la câştigurile democratice în această fostă republică sovietică.