DISTRIBUIȚI
iapss

Apelul preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan pentru boicotarea produselor franceze după ce Emmanuel Macron a apărat libertatea de a-l caricaturiza pe profetul Mahomed „va îndepărta şi mai mult Turcia de UE”, a avertizat marţi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de France Presse, potrivit agerpres.   

„Acordurile UE cu Turcia prevăd liberul schimb de mărfuri. Obligaţiile bilaterale pe care Turcia s-a angajat să le respecte în cadrul acestor acorduri (…) trebuie respectate pe deplin”, a explicat purtătorul de cuvânt.


Citește și : Michael Bloomberg bagă o avere în ultima săptămână de campanie a lui Joe Biden

„Apelurile la boicotarea produselor din orice stat membru sunt împotriva spiritului acestor obligaţii şi vor îndepărta şi mai mult Turcia de Uniunea Europeană”, a precizat el.

UE şi Turcia sunt legate în special printr-un acord de uniune vamală intrat în vigoare la 31 decembrie 1995.

Potrivit Comisiei Europene, Turcia a fost în 2019 al cincilea cel mai mare partener comercial al UE, care este „de departe” primul partener al Ankarei.

Preşedintele Erdogan a făcut apel luni la boicotarea produselor franceze, în contextul furiei din ce în ce mai mari din lumea musulmană împotriva lui Emmanuel Macron.

Escaladarea tensiunilor dintre Turcia şi Franţa au condus, sâmbătă, la retragerea pentru consultări a ambasadorului francez la Ankara.

Ultima criză a izbucnit după ce Macron a promis, în timpul unui omagiu naţional adus lui Samuel Paty, un profesor decapitat într-un atentat islamist la 16 octombrie pentru că a arătat caricaturi ale lui Mahomed în clasă, că Franţa va continua să apere acest gen de reprezentări.

Citește și : Angela Merkel deplânge indisciplina germanilor în faţa pandemiei

Erdogan, care a pus la îndoială „sănătatea mintală” a lui Macron, l-a acuzat luni pe şeful statului francez că desfăşoară „o campanie de ură” împotriva musulmanilor.

Confruntat cu criticile din partea Turciei, preşedintele francez a înregistrat sprijin în Europa.

Dar în lumea musulmană, unde orice reprezentare a profetului Mahomed este tabu, declaraţiile preşedintelui francez au provocat manifestaţii de furie.