DISTRIBUIȚI

Aproape 200 de primari catalani s-au adunat marţi în faţa instituţiilor europene de la Bruxelles, pentru a cere ‘eliberarea’ foştilor membri ai guvernului catalan plasaţi în arest în Spania în urma declarării unilaterale a independenţei Cataloniei, informează agerpes .

Sub drapele catalane, edilii s-au adunat între sediul Comisiei Europene şi al Consiliului European, reuniţi în spatele unei lungi banderole scrise în engleză, pentru a cere eliberarea ‘prizonierilor politici’, scandând ‘Llibertat’ (Libertate în catalană).


‘Vrem ca Bruxelles-ul să ne asculte şi să facă în aşa fel ca tovarăşii noştri să fie eliberaţi. Lucrurile nu se pot derula astfel. Suntem democraţi’, a declarat Jose Fuentes, primarul localităţii Pont de Molins, un sat de 500 de locuitori situat la circa 20 de kilometri de frontiera cu Franţa.

Citiți și : Marea Britanie : Majoritatea cetăţenilor UE care trăiesc în regat vor avea dreptul să rămană și după Brexit

Delegaţia a plecat din Barcelona dimineaţa pentru a ajunge în capitala Belgiei, unde se află de opt zile liderul destituit al Cataloniei, Carles Puigdemont, şi patru membri ai guvernului său.

Puigdemont şi cei patru foşti miniştri ai săi sunt vizaţi de un mandat de arestare european, emis de Madrid pentru ‘rebeliune, secesiune, deturnare de fonduri’.

Înainte de a dezbate asupra fondului acestei cereri de extrădare către Spania, justiţia belgiană a decis duminică să-i lase în libertate supravegheată, situaţie ce ar putea dura mai multe luni.

Europarlamentarul Josep Maria Terricabras, membru al partidului secesionist Stânga Republicană a Cataloniei (ERC), a declarat că edilii municipali intenţionează să aibă o întrevedere cu Puigdemont, fără a oferi mai multe detalii.

Puţin mai departe de această reuniune, în jur de 15 persoane au manifestat pentru unitatea Spaniei, sub supravegherea poliţiştilor belgieni ce asigurau securitatea între cele două grupuri.

La iniţiativa Asociaţiei Municipalităţilor Secesioniste (AMI) şi a Asociaţiei Catalane a Municipalităţilor (ACM), primarii au prevăzut pentru marţi după-amiază o întâlnire la Palatul de Arte Frumoase de la Bruxelles, pentru ‘a denunţa persecuţia juridică şi ideologică ale căror victime sunt reprezentanţii guvernului şi poporului catalan’.

După destituirea guvernului catalan condus de Carles Puigdemont, regiunea a fost repusă sub tutela Madridului, în aşteptarea alegerilor anticipate programate să aibă loc la 21 decembrie.