DISTRIBUIȚI
Reuters

British American Tobacco (BAT), producătorul brandurilor de ţigarete Dunhill şi Lucky Strike, a anunţat miercuri că divizia sa americană de biotehnologie lucrează la dezvoltarea unui vaccin potenţial împotriva COVID-19 folosind proteine extrase din frunzele de tutun, informează Reuters, potrivit agerpres.

Kentucky BioProcessing (KBP), divizia care dezvoltă vaccinul, ar putea să producă între 1 milion şi 3 milioane de doze pe săptămână începând din luna iunie, au precizat reprezentanţii companiei BAT, cu ajutorul unor agenţii guvernamentale şi al unor fabricanţi potriviţi.


Citește și : Un înalt oficial de la Belgrad a murit de coronavirus

Reprezentanţii BAT au spus că KBP – divizie a companiei americane Reynolds American Inc, deţinută de cunoscutul producător de ţigarete – va dezvolta acest vaccin fără scopuri lucrative.

Vaccinul, aflat în prezent în etapa pre-clinică de testare, foloseşte o porţiune clonată din secvenţa genetică a SARS-CoV-2 pentru a crea un antigen, care este apoi inserat în plante de tutun pentru a fi reprodus.

După recoltarea frunzelor de tutun, antigenii – substanţe ce induc o reacţie imunitară în organism – sunt extraşi şi purificaţi, apoi injectaţi în organismul pacienţilor pentru a lupta cu noul coronavirus, au anunţat reprezentanţii companiei, adăugând că formula pe care au dezvoltat-o este stabilă la temperatura camerei, spre deosebire de cele ale vaccinurilor convenţionale, care necesită adeseori să fie refrigerate.

KBP a ajuns pe primele pagini ale ziarelor din lumea întreagă în urmă cu câţiva ani atunci când a anunţat că a creat un tratament eficient împotriva Ebola, denumit ZMapp, în colaborare cu compania californiană Mapp Biopharmaceuticals. Acel medicament nu a fost deocamdată aprobat spre comercializare de către Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din Statele Unite (FDA).

Citește și : Israelul modifică linia de producție a rachetelor pentru a fabrica aparate de ventilat mecanic

BAT a anunţat că lucrează deja cu reprezentanţii FDA pentru stabilirea următoarelor etape din procedura de validare a viitorului vaccin şi că a demarat discuţii cu autorităţile medicale din Marea Britanie pentru a include vaccinul în studii clinice cât mai rapid posibil.