DISTRIBUIȚI
Facebook

Un londonez a fost condamnat miercuri la patru ani de închisoare pentru că intenţiona să detoneze o bombă la o moschee din sudul Londrei, după ce făcuse o „fixaţie” pentru cea mai tânără victimă a atentatului de la Manchester Arena, relatează Press Association, scrie Agerpres.

Steven Bishop, în vârstă de 41 de ani, avea acasă un stoc de artificii profesionale, un dispozitiv de acţionare de la distanţă şi căuta instrucţiuni pentru construirea unei bombe.


Citește și : Theresa May: Avem drept obiectiv obţinerea unui acord de retragere din UE într-o manieră ordonată şi fără probleme

Poliţia antitero i-a percheziţionat la 29 octombrie anul trecut camera pe care o ocupa într-un cămin pentru persoane defavorizate după ce Bishop i-a arătat asistentului său social imagini cu obiecte pe care a afirmat că le strânge pentru a face o bombă.

Bărbatul a căutat în mod repetat mărturii cu privire la cea mai tânără victimă a atentatului de la Manchester Arena, Saffie Rose Roussos, în vârstă de 8 ani. La 23 octombrie, el a făcut o donaţie de 40 de lire unui fond pentru victimele atacului, cu comentariul: „Ce trist că li s-a întâmplat aşa ceva unor copii”, iar o altă donaţie, cu aceeaşi sumă şi în aceeaşi zi, a fost însoţită de mesajul: „Sunt îndrăgostit de frumoasa (scris greşit în engleză, notează PA) mea Saffie, Dumnezeu să o binecuvânteze”.

Detectivii au mai stabilit că Bishop a căutat pe internet dispozitive pentru detonarea explozibililor şi informaţii despre moscheea Morden, folosind aplicaţii de telefonie mobilă pentru ascunderea identităţii.

Poliţia a găsit de asemenea în curtea casei mamei lui Bishop componente pentru producerea de dispozitive incendiare.

Citește și : Copiii jurnalistului saudit Khashoggi neagă orice discuţie cu Riadul cu privire la un aranjament

Judecătorul Peter Lodder a subliniat miercuri că „detonarea unuia sau a mai multor artificii la moscheea Morden ar fi pus în pericol vieţile celor din apropiere şi ar fi putut provoca pagube semnificative clădirii şi infrastructurii din jur” şi a apreciat că, în momentul producerii faptelor, capacitatea mintală a lui Bishop „nu era afectată în mod substanţial” de tulburările psihiatrice de care suferă, între care schizofrenie paranoidă.

Steven Bishop mai are 18 condamnări anterioare pentru atac cu caracter rasist, dar avocatul său, Timothy Forte, a susţinut că acţiunile clientului său au avut la bază „fixaţia” pentru Saffie Rose Roussos şi nu convingeri ideologice de extremă dreapta.