DISTRIBUIȚI

sursa foto:  EPA

Brigitte Macron, soţia preşedintelui francez Emmanuel Macron, afirmă că vrea să-şi „asume rolul public” care va fi hotărât „printr-o cartă a transparenţei” ce va preciza „misiunile şi mijloacele sale”, într-un interviu acordat revistei Elle, care urmează să apară vineri, potrivit AFP, transmite agerpres.

„La fel ca toate cele care m-au precedat, îmi voi asuma rolul meu public, dar francezii vor şti de acum înainte ce mijloace sunt puse la dispoziţia mea”, afirmă ea într-un prim fragment publicat pe site-ul săptămânalului.


Citeşte şi: DISPĂRUŢI în MISIUNE. Un elicopter militar american a fost pierdut de radare

„Pe site-ul Palatului Elysee vor fi postate online întâlnirile şi angajamentele mele pentru ca francezii să ştie exact ceea ce fac”, indică Prima Doamnă. „Important este ca totul să fie foarte clar”, subliniază ea.

În prezent, niciun text nu defineşte cadrul de acţiune al soţiei preşedintelui francez şi nici mijloacele care îi sunt alocate.

Crearea unui statut oficial al „Primei Doamne” a fost avută în vedere de Emmanuel Macron înainte ca o petiţie ostilă acestui statut să adune peste 300.000 de semnături în trei săptămâni.

Acesta este primul interviu acordat de Brigitte Macron după alegerile prezidenţiale din 7 mai. După această dată, ea nu s-a exprimat în presă, apărând doar în câteva reportaje foto din reviste populare şi înregistrări video de la Palatul Elysee, difuzate pe reţelele de socializare. Soţia preşedintelui va apărea vineri pe coperta revistei grupului Lagardere, în Franţa, dar şi pe coperţile mai multor ediţii internaţionale ale săptămânalului.

Citeşte şi: UPDATE. Poliţiştii l-au arestat pe autorul luării de ostatici din Olanda- FOTO/VIDEO

Viitoarea cartă a transparenţei, aşteptată în zilele următoare, ar urma în special să confirme situaţia actuală, a precizat miercuri anturajul său: Brigitte Macron dispune de trei colaboratori, între care doi consilieri prezidenţiali detaşaţi pe lângă ea şi o secretară.

Fosta învăţătoare ar putea să se implice în probleme al căror „fir conducător” va fi educaţia şi problemele legate de handicap, potrivit unor surse din anturajul său.

În interviu, Brigitte Macron vorbeşte despre căsătoria sa, glumind fără complexe în legătură cu diferenţa de 24 de ani dintre ea şi soţul ei. „Singurul defect al lui Emmanuel e că el este mai tânăr decât mine”, spune ea.

„Când citesc lucruri despre cuplul nostru am întotdeauna impresia că citesc despre istoria altcuiva. Totuşi, povestea noastră este atât de simplă”, continuă cea care a fost profesoara de teatru a lui Emmanuel Macron, când el avea 16 ani şi care mai târziu a divorţat pentru a se căsători cu el. „Dacă nu aş fi făcut această alegere, aş fi trecut pe lângă viaţă’, a mărturisit ea.

Întrebată în legătură cu sosirea sa la Palatul Elysee, ea răspunde: „Cu Emmanuel eu sunt atât de obişnuită să mi se întâmple lucruri extraordinare, încât mă întreb mereu care va fi următoarea aventură. Şi asta durează de 20 de ani”.