DISTRIBUIȚI
TPI

sursa foto:  PTI

Liderii puterilor emergente (BRICS – Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud), reuniţi la Xiamen (sud-estul Chinei), în cadrul celui de-al XIX-lea summit al BRICS, au ‘dezaprobat ferm’ luni testul nuclear efectuat în ajun de Phenian şi s-au pronunţat pentru ‘o soluţie paşnică’ pentru depăşirea tensiunilor cauzate de programul nuclear nord-coreean, relatează agenţia France Presse, potrivit agerpres.

”Dezaprobăm cu fermitate testul nuclear efectuat de Coreea de Nord”, au indicat cele cinci ţări într-o declaraţie comună.


Ele au lansat un apel la soluţionarea ”paşnică” a tensiunilor provocate de programul nuclear nord-coreean şi au insistat pe faptul că acestea nu pot fi depăşite decât ”prin mijloace specifice şi prin dialog direct între toate părţile vizate”.

Citeşte şi: Stare de urgenţă în California. Cel mai mare incendiu din istorie face prăpăd în LA – FOTO/VIDEO

Regimul nord-coreean condus de Kim Jong-Un a anunţat că a testat duminică o bombă cu hidrogen, ceea ce a atras la scurt timp reacţii de condamnare ferme din partea întregii comunităţi internaţionale.

Moscova a estimat că noul test nuclear efectuat de regimul de la Phenian merită cea mai fermă condamnare, dar în acelaşi timp a lansat un apel la calm. ”Această ultimă manifestare a Phenianului de a ignora cererile din rezoluţiile în domeniu ale Consiliului de Securitate al ONU şi normele de drept internaţional merită condamnarea cea mai fermă”, releva un comunicat al Ministerului de Externe rus dat publicităţii duminică dimineaţă.

La rândul său, China, principalul aliat şi sprijin economic al Phenianului, a ”condamnat viguros” noul test nuclear efectuat duminică de Coreea de Nord şi i-a cerut acesteia să renunţe ”la agravarea situaţiei cu gesturi care nu îi servesc propriilor interese”.

Bomba cu hidrogen testată duminică poate fi montată pe noul tip de rachetă balistică intercontinentală de care dispune regimul nord-coreean. Precedentele teste nucleare efectuate de Coreea de Nord au avut loc în 2006, 2009, 2013 şi în ianuarie şi septembrie 2016.