DISTRIBUIȚI
Mandatory Credit: Photo by GERRY PENNY/EPA/REX/Shutterstock (8810765l) A close-up view of the Brexit-inspired mural by Banksy, showing a worker chipping away at a star on a EU flag, that has been painted on the side of a building in Dover, Britain, 08 May 2017. The artwork emerged overnight under Dover Castle near the ferry terminal, which connects the UK with mainland Europe. The mural, which was confirmed by Banksy's representatives to be a genuine work by the British street artist, is his first comment on the Brexit vote last year. New Banksy artwork in Dover, United Kingdom - 08 May 2017

Liderii din Uniunea Europeană se întâlnesc vineri la Bruxelles cu reprezentanţii din şase ţări partenere din fostul bloc comunist, dar Summitul Parteneriatului Estic va fi probabil eclipsat de Brexit, relatează agenţia DPA, potrivit agerpres.

La reuniunea de la Bruxelles, organizată sub egida preşedinţiei estoniene a Consiliului Uniunii Europene, România va fi reprezentată de către preşedintele Klaus Iohannis, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.


Summitul de vineri va fi cea de-a cincea oară, începând din 2009, când UE are întâlniri cu liderii din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina, care au fost sub influenţa puternică a Rusiei, reuniunea având drept scop o tot mai mare apropiere din punct de vedere politic şi economic cu Europa.

Citeşte şi: Un mare magnat al Grupării criminale din Columbia – Clanul Golfului – a fost eliminat într-o operațiune specială a forțelor de securitate

Dar, potrivit AFP, la summitul de astăzi vor fi evitate subiecte precum conflictul ucrainean şi perspectivele de aderare ale celor şase ţări la UE. Ca un indiciu al prudenţei lor extreme şi al dificultăţilor de a se pune de acord asupra chestiunilor ce-i divizează, textul final al summitului nu va face nici o menţiune în legătură cu conflictul declanşat de către separatiştii proruşi în Ucraina, care s-a soldat cu 10.000 de morţi începând din 2014. Nu se va menţiona nici anexarea Crimeii de către Rusia, care a făcut obiectul unei condamnări puternice din partea UE la ultima întâlnire în acest format, la Riga, în 2015.

Declaraţia finală comună ar urma să se limiteze la a face apel la ”eforturi reînnoite pentru promovarea unei soluţionări paşnice a conflictelor din regiune”. Ea omite, contrar a ceea ce s-a întâmplat în 2015, să menţioneze în mod specific numeroasele conflicte secesioniste în fosta URSS în legătură cu care occidentalii acuză Rusia că are un rol ascuns: între Armenia şi Azerbaidjan în Nagorno-Karabah, între Georgia şi separatiştii proruşi care au proclamat două republici separatiste sau în regiunea Transnistria a Republicii Moldova.

”Summitul Parteneriatului Estic nu este un instrument pentru soluţionarea conflictelor, ci un instrument pentru a discuta despre modul de a dezvolta şi de a aprofunda parteneriatul nostru”, a afirmat, sub acoperirea anonimatului, un înalt responsabil al UE, citat de AFP.

În opinia premierului Republicii Moldova, Pavel Filip, UE este principalul atu al guvernelor eurofile ”pentru a combate propaganda rusească foarte agresivă”.

Citeşte şi: Probleme mari în Germania. Social-democraţii se declară pregătiţi să discute pentru ieşirea din criza politică

De această dată, UE preferă să pună accentul pe o listă cu ”20 de avantaje concrete pentru cetăţenii” pe care ea promite că-i susţine, cerând totodată o luptă sporită împotriva flagelului corupţiei, mai multă democraţie şi o justiţie independentă din partea partenerilor săi, foste republici sovietice.

Obiectivul este întărirea popularităţii UE în rândul opiniei publice din ţările partenere, de exemplu printr-o mai mare deschidere a programului de studii în străinătate Erasmus, precum şi sprijinirea financiară a întreprinderilor mici şi mijlocii. Este avută, de asemenea, în vedere o reducere a tarifelor la roaming pentru telefonia mobilă.

Dar se aşteaptă ca summitul să fie eclipsat de negocierile privind Brexit-ul, deoarece la reuniune va fi prezentă şi şefa guvernului de la Londra, Theresa May, notează DPA.