DISTRIBUIȚI
Time Magazine

Brexitul şi migraţia sunt temele care vor domina ultimul Consiliu European din acest an, reuniune care începe joi la Bruxelles, unde este de aşteptat ca liderii statelor membre să abordeze şi recenta decizie a SUA de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului, transmite dpa, potrivit agerpres.

Summitul UE va oferi ocazia de a face un bilanţ al negocierilor privind ieşirea Marii Britanii din UE şi a stabili cadrul tratativelor privind viitoarele relaţii comerciale între blocul comunitar şi Londra.


Citeşte şi: Presiuni din partea parlamentarilor asupra Guvernului britanic pentru urgentarea unui acord Post-Brexit

Liderii ţărilor membre trebuie să decidă dacă Londra a făcut ‘progrese suficiente’ în clarificarea a trei aspecte esenţiale ale Brexitului – ‘factura divorţului’ dintre Marea Britanie şi UE, frontiera între Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord şi drepturile cetăţenilor europeni în Marea Britanie post-Brexit. O evaluare pozitivă se traduce prin unda verde dată trecerii imediate la faza a doua a negocierilor cu Londra, aşa cum a recomandat Comisia Europeană la 8 decembrie.

La cina de lucru din prima zi a summitului, liderii ţărilor membre vor avea o discuţie despre migraţie, care a devenit o problemă stringentă de la criza din 2015, când Europa a devenit destinaţia a sute de mii de refugiaţi.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a prefaţat discuţia afirmând că sistemul de redistribuire a refugiaţilor între ţările membre pe baza unor cote obligatorii s-a dovedit ‘ineficient’ şi că eforturile la nivel comunitar vor trebui să se concentreze pe găsirea unei soluţii pe termen lung.

Citeşte şi: ONU pregătește un proiect de rezoluție împotriva recunoașterii SUA a Ierusalimului drept capitală a Israelului

Deşi nu figurează pe agenda oficială a reuniunii la nivel înalt a UE, recentul anunţ al preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte oraşul Ierusalim drept capitală a Israelului va face obiectul dezbaterilor.

Mai multe ţări membre ale UE şi şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, au condamnat în mod deschis decizia Washingtonului şi au avertizat că ea poate ameninţa perspectivele unei soluţionări a crizei din Orientul Mijlociu pe baza coexistenţei a două state – unul israelian şi unul palestinian.

La 6 decembrie, preşedintele american Donald Trump a anunţat că SUA recunosc Ierusalimul drept capitală a statului Israel. Liderul de la Casa Albă a subliniat că Ierusalimul trebuie să rămână locul sfânt pentru trei religii importante (creştină, mozaică şi musulmană, n.r.) şi că Israelul are dreptul de a-şi decide propria capitală.