DISTRIBUIȚI
Mongabay

Brexitul a avut un impact negativ asupra protecţiei speciilor pe cale de dispariţie, potrivit unui raport publicat duminică în ziarul britanic The Observer, preluat de DPA, transmite agerpres.

Grădinile zoologice, care de obicei fac schimb de animale pentru programe de reproducere, au probleme în efectuarea acestor transporturi, având în vedere noile obstacole în ceea ce priveşte controalele şi examinările, se arată în raport.


Citeşte şi: Atacatorul lui Salman Rushdie a fost inculpat pentru tentativă de omor şi nu poate fi eliberat pe cauţiune – Black News

”Transferurile de animale între grădinile zoologice şi acvarii sunt planificate cu atenţie pentru a menţine o populaţie genetică sănătoasă”, a declarat Nicky Needham de la Asociaţia Britanică şi Irlandeză a Grădinilor Zoologice şi Acvariilor (BIAZA).

Potrivit asociaţiei, 84 de animale au fost transportate între Marea Britanie şi UE până acum în acest an, iar anul trecut doar 56. Înainte de Brexit, media era de aproximativ 1.400 de animale pe an.

Citeşte şi: Rusia confirmă un posibil schimb de prizonieri cu SUA – Black News

Printre animalele pe cale de dispariţie se numără rinocerul negru de est, din care mai există doar câteva exemplare în grădinile zoologice. Dacă programul de conservare nu va continua, acest lucru va pune şi mai mult în pericol specia, a declarat Needham.

În conformitate cu normele actuale ale UE, la frontiere trebuie efectuate controale şi examinări complexe. Potrivit The Observer, nu toate punctele de trecere a frontierei dispun de puncte de control echipate corespunzător. Acest lucru face de facto imposibil în prezent schimbul de animale mai mari, care pot fi transportate doar pe uscat sau pe apă.