DISTRIBUIȚI
AP

”Vremurile cele mai bune s-au terminat” pentru economia Germaniei, a declarat joi şeful unei importante asociaţii industriale germane, care estimează că creşterea economică a Germaniei va continua, însă într-un ritm inferior celui din ultimii ani, mai ales din cauza Brexitului şi a războiului economic dintre SUA şi China, relatează agenţia dpa, potrivit agerpres.

Cea mai mare economie a Uniunii Europene va avea probabil în 2019 o creştere de 1,5%, a afirmat Dieter Kempf, preşedintele Federaţiei industriilor germane. O asemenea creştere economică ar fi comparabilă celei din anul 2018, însă sub cea de 2,2% înregistrată în 2016-2017.


Citește și : Columbia: Cel puţin opt morţi în urma expoloziei unei maşini-capcană în incinta Academiei de Poliţie din Bogota

”Pentru economie, vremurile cele mai bune s-au terminat”, crede Dieter Kempf, atrăgând totodată atenţia că prognoza de creştere economică la care a făcut referire se bazează pe ipoteza unui Brexit ordonat. Dacă Regatul Unit iese din UE fără un acord, aşa cum mulţi se tem după ce parlamentul britanic a respins săptămâna aceasta înţelegerea convenită între Londra şi Bruxelles, atunci creşterea economică a Germaniei ar primi o lovitură în plus.

Economia Germaniei este puternic dependentă de exporturi, ea are nevoie de pieţe de desfacere, astfel că o eventuală pierdere a pieţei britanice sau o îngreunare a accesului pe aceasta ar afecta serios industria germană, mai ales sectoare cum ar fi cel auto, industria chimică şi cea farmaceutică, etc.

”Dacă vom avea o perturbare masivă a comerţului între Regatul Unit şi UE, atunci, în cazul scenariului cel mai favorabil, încă vom mai vedea cifra ”unu” înaintea virgulei”, anticipează Dieter Kempf. Dar ”un Brexit haotic se apropie în mod periculos”, atrage el atenţia în continuare şi spune că ”începând de săptămâna aceasta afacerile noastre au început să privească înspre abis”.

Dieter Kempf a menţionat că mai multe companii germane au anunţat că, din luna aprilie, îşi vor sista operaţiunile în Regatul Unit, în timp ce ”altele şi-au relocat personalul ori au închis situri”.

El a subliniat că incertitudinea ce se amplifică pe măsură ce se apropie data efectivă a Brexitului, 29 martie, face necesar ”ca Londra să spună rapid cum intenţionează să procedeze mai departe”.

Citește și : Cohen recunoaște că a manipulat sondaje de opinie din ordinul lui Trump

În eventualitatea unui Brexit fără acord, ”în virtutea regulilor relaţiilor internaţionale (ale OMC n.red.), unul dintre cei mai apropiaţi parteneri comerciali ai noştri va fi pe acelaşi plan cu ţări precum Turcia, Coreea de Sud sau Ghana”, explică reprezentantul mediului de afaceri german.

El a mai remarcat faptul că, în plus faţă de incertitudinea provocată de Brexit, tensiunile comerciale dintre SUA şi China au de asemenea un impact negativ asupra economiei germane.

Însă Dieter Kempf nu a scutit de critici nici guvernul de la Berlin, căruia îi reproşează că nu a scăzut taxele percepute companiilor, măsură pe care o consideră esenţială pentru competitivitatea economiei germane.