DISTRIBUIȚI
afp

Miniştrii din cabinetul britanic condus de Theresa May au nevoie de mai mult timp pentru a examina posibilele mecanisme de a garanta că Marea Britanie nu poate fi legată juridic de Uniunea Europeană printr-o aşa-numită ‘plasă de siguranţă’ pentru menţinerea deschisă a frontierei irlandeze după Brexit, a anunţat marţi purtătorul de cuvânt al şefei executivului de la Londra, transmite Reuters, scrie Agerpres.

Reprezentantul guvernului britanic le-a declarat reporterilor că au fost discutate opţiunile pentru un astfel de mecanism care ar garanta că Marea Britanie nu va fi constrânsă legal pe termen nedefinit printr-o ‘plasă de siguranţă’.


Citește și : FT: Facebook şi Google aderă la noile standarde ale Internetului

”Premierul (Theresa May) a spus că, deşi 95% din acordul de retragere a fost încheiat, în privinţa plasei de siguranţă asupra Irlandei de Nord există o serie de chestiuni pe care trebuie să le clarificăm şi care sunt cele mai dificile”, a explicat purtătorul de cuvânt. ”Deşi Regatul Unit ar trebui să aibă drept scop încheierea acordului cât mai curând posibil, acest lucru nu va fi făcut cu orice preţ”, a adăugat el.

Pe de altă parte, un membru important al Partidului Democratic Unionist (DUP), formaţiune care susţine guvernul May în parlamentul de la Londra, a declarat că Regatul Unit se îndreaptă către părăsirea Uniunea Europene în absenţa unui ‘acord de divorţ’.

”Lucrurile arată ca şi cum ne îndreptăm spre niciun acord”, a menţionat Jeffrey Donaldson, unul dintre cei zece parlamentari DUP al căror sprijin este esenţial pentru premierul britanic Theresa May.

Ministrul britanic al comerţului Liam Fox a estimat marţi că este ‘imposibil’ de spus dacă până la finalul anului se poate ajunge cu UE la un acord privind Brexit-ul, dar a subliniat că Londra doreşte un acord.

În negocierile privind Brexit-ul, frontiera irlandeză constituie unul dintre principalele obstacole în calea unui acord între Londra şi Uniunea Europeană, niciuna dintre părţi nedorind reintroducerea unei frontiere fizice pe insula Irlanda de teama de a nu compromite acordurile de pace care au pus capăt unei perioade de aproape trei decenii de violenţe comunitare în Irlanda de Nord.

Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord va părăsi blocul comunitar european la finalul lui martie 2019. Uniunea Europeană doreşte să nu fie creată o ‘frontieră dură’ între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, astfel încât provincia Irlanda de Nord să rămână în uniunea vamală şi în piaţa unică europene.

Această variantă ar crea însă o divizare între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit, lucru inacceptabil pentru Londra, care consideră că astfel s-ar compromite integritatea teritorială a ţării.

Citește și : Peste 2.000 de migranţi s-au înecat în Mediterană de la începutul acestui an

Dacă acordul de retragere a Regatului Unit din UE nu stabileşte o altă dată sau dacă, în conformitate cu articolul 50 din Tratatul de la Lisabona şi de comun acord cu Londra, Consiliul European nu hotărăşte în unanimitate că tratatele încetează să se aplice de la o dată ulterioară, ansamblul dreptului primar şi secundar al Uniunii Europene va înceta să se aplice Regatului Unit începând cu 30 martie 2019, ora 00:00 (ora Europei Centrale). Regatul Unit va deveni în acel moment o ţară terţă.