DISTRIBUIȚI

Premierul Irlandei, Leo Varadkar, va avea săptămâna viitoare întrevederi cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel, în condiţiile în care apropierea Brexitului stârneşte îngrijorare în legătură cu frontiera irlandeză, informează vineri dpa, scrie Agerpres.

Varadkar se va întâlni cu Emmanuel Macron marţi, la Paris, a anunţat Palatul Elysee, în timp ce purtătorul de cuvânt al guvernului german a informat că Angela Merkel de va deplasa joi la Dublin, la invitaţia liderului irlandez.


Citește și : Comisia Europeană: „12 aprilie este noul 29 martie”

Atât Parisul, cât şi Berlinul precizează că Brexitul va fi unul dintre subiectele discutate.

Potrivit cotidianului irlandez The Irish Times, Dublinul este presat să explice cum intenţionează să gestioneze frontiera sa cu Irlanda de Nord, parte a Regatului Unit, în cazul în care Londra va părăsi UE la 12 aprilie.

UE a susţinut insistenţele Dublinului conform cărora orice acord de ieşire din UE trebuie să garanteze o frontieră deschisă şi să protejeze acordul de pace din 1998 care a pus capăt celor trei decenii de conflict în Irlanda de Nord.

Însă, fără un acord de ieşire, frontiera dintre Republica Irlanda şi Irlanda de Nord va deveni o frontieră externă a UE pentru autorităţile vamale şi obiectivele de reglementare.

Citește și : Camera Comunelor a respins, pentru a treia oară, acordul Brexit