DISTRIBUIȚI
AP

Uniunea Europeană şi Marea Britanie nu au reuşit să ajungă luni la un acord în negocierile privind Brexit-ul, a anunţat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, la finalul întâlnirii avute la Bruxelles cu premierul britanic Theresa May, transmit Reuters, AFP şi dpa, potrivit agerpres.

Într-o conferinţă de presă comună, cei doi oficiali s-au declarat încrezători în legătură cu un final ‘pozitiv’ al primei etape a negocierilor privind ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar, chiar dacă luni nu s-a putut ajunge la un acord, aşa cum se spera.


Rămân diferenţe de opinie asupra a ‘două sau trei chestiuni’, a recunoscut Theresa May, care a venit personal la Bruxelles pentru a discuta cu preşedintele Comisiei Europene luni, data limită fixată de europeni pentru a obţine ‘progrese suficiente’ în trei dosare considerate prioritare în negocieri: ‘factura’ divorţului dintre Londra şi UE, drepturile cetăţenilor post-Brexit şi gestionarea frontierei irlandeze după ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar european.

Citește și : UPDATE. Veste BOMBĂ din Yemen. Fostul preşedinte Ali Abdallah Saleh a fost UCIS – VIDEO

”Sunt şi eu încrezătoare că vom încheia aceste discuţii într-o manieră pozitivă”, a spus May la finalul dejunului de lucru cu Juncker.

Acesta din urmă a dat asigurări că speră ca acordul să fie atins ‘în cursul acestei săptămâni’, ceea ce i-ar permite să-l prezinte la Summitul UE din 14-15 decembrie. ”Am avut o întâlnire constructivă. Ea (Theresa May) este un negociator dur şi nu unul facil. Apără punctele de vedere ale Marii Britanii cu întreaga energie pe care ştim că o are”, a declarat Juncker în faţa jurnaliştilor.

”În pofida eforturilor noastre şi a progreselor semnificative făcute de echipele noastre în ultimele zile, nu a fost posibil să ajungem la un acord complet astăzi”, a recunoscut Jean-Claude Juncke. Va fi nevoie de ‘consultări suplimentare, de negocieri suplimentare’, a adăugat el.

Juncker a subliniat, totuşi, că poziţiile celor două părţi s-au apropiat ‘de o manieră considerabilă, graţie premierului britanic, graţie voinţei Comisiei, pentru a obţine un acord corect cu Regatul Unit’. ”Nu este un eşec, este începutul ultimei runde”, a dat asigurări preşedintele CE.

Theresa May urmează să se întâlnească luni seară, la Bruxelles, şi cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.