DISTRIBUIȚI

Conservatorii britanici la putere trebuie să fie deschişi spre un compromis cu Partidul Laburist din opoziţie asupra Brexitului după pierderile grele înregistrate în alegerile locale de joi, a declarat sâmbătă ministrul sănătăţii Matt Hancock, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Conservatorii prim-ministrului Theresa May au pierdut 1.332 de locuri în consiliile locale şi laburiştii 81.


Citește și : La un pas de tragedie – Un Boeing 737 a ratat aterizarea şi a aterizat într-un râu în Florida. 21 de persoane, rănite (VIDEO)

Mulţi alegători şi-au exprimat frustrarea faţă de eşecul lui May de a scoate Marea Britanie din Uniunea Europeană, la aproape trei ani după ce ţara a decis să iasă printr-un referendum.

„Trebuie să ascultăm aceste rezultate de la aceste alegeri locale (…). Cred că trebuie să fim într-o stare de compromis”, a declarat ministrul într-un interviu la radioul BBC.

Laburiştii au cerut garanţii asupra drepturilor muncitorilor şi o uniune vamală permanentă cu UE, ca o condiţie pentru sprijinirea unui acord de retragere din UE.

Guvernul May s-a opus unei uniuni vamale, preferând un aranjament mai lejer ce ar permite Marii Britanii să aibă propriile acorduri comerciale cu ţări în afara UE.

Hancock a mai sugerat că ar putea exista mai multă dorinţă de compromis după pierderile din alegerile locale.

Buzzfeed News a relatat sâmbătă că May este optimistă că ea ar putea ajunge în curând la o înţelegere cu laburiştii şi că în spatele uşilor închise guvernul ar fi ajuns la un compromis cu privire la problema uniunii vamale.

Citește și : Coreea de Nord a lansat mai multe rachete cu rază scurtă de acţiune spre Marea Japoniei

„În ultima săptămână, miniştri şi oficiali guvernamentali au prezentat laburiştilor o nouă ofertă cu privire la un acord vamal ce ar lăsa efectiv Marea Britanie în aspectele cheie într-o uniune vamală cu UE”, au declarat surse apropiate discuţiilor pentru BuzzFeed News.

Potrivit website-ului, o sursă a spus că „oferta ar echivala cu acceptarea în totalitate de către guvern a cererilor laburiştilor”.

Dar aceste surse nu ştiau cât de curând se va ajunge la o înţelegere, considerând că este posibil ca liderul laburiştilor Jeremy Corbyn să evite un acord până după alegerile pentru Parlamentul European din 23 mai.